Setari Cookie-uri

Anorexia nervoasa a tinerelor

Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt de obicei femei tinere care se infometeaza intentionat, au o greutate sub limita normala si totusi traiesc cu convingerea ca sunt supraponderale. Aceste persoane isi impun limite foarte drastice pentru cantitatea de hrana pe care o consuma, deoarece prezinta o imagine distorsionata a corpului si se tem in permanenta de luarea in greutate.

Nu exista o cauza specifica a anorexiei nervoase. Medicii si nutritionistii considera ca exista mai multi factori de ordin psihic, psihologic, social dar si organic, combinatia lor conducand la aceasta tulburare a alimentatiei. Au fost incriminate traume emotionale in timpul si inaintea pubertatii, tendinta la perfectionism, teama de a fi criticat, dorinta de a fi intotdeauna perceput ca cel mai bun, controlul foarte intens al unor parinti hiperprotectori. Societatea are un rol important in generarea acestei afectiuni, pentru ca impune un set de valori la care persoanele tinere sunt, mai mult sau mai putin, obligate sa se alinieze. Mediul cultural din zilele noastre pune un accent din ce in ce mai mare pe alurile suple, foarte slabe, fortand tinerele fete sa capete cu orice pret corpurile ideale prezentate pe toate canalele de informare.

Recent, o serie de cercetari au aratat ca o posibila cauza a anorexiei poate fi o anomalie chimica din creier. Modificarile nivelului de serotonina, un hormon care printre altele controleaza si apetitul, pot fi responsabile de o parte din simptomele acestei boli, precum impulsivitatea, depresia, comportamentul obsesiv si alte tulburari de comportament.

Unii cercetatori au raportat mai multe asocieri intre infectii bacteriene si virale si declansarea anorexiei nervoase.
I
nstoricul familial de anorexie a fost si el incriminat printre cauzele acestei dereglari, cand s-a constatat ca o cincime dintre persoanele cu anorexie au rude apropiate cu diferite tulburari de alimentatie. Inca nu este clar daca aceasta asociere are o baza genetica sau tine doar de comportamentul invatat.
Citește și:

Diagnosticul

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.