Setari Cookie-uri

Anorexia nervoasa a tinerelor

Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt de obicei femei tinere care se infometeaza intentionat, au o greutate sub limita normala si totusi traiesc cu convingerea ca sunt supraponderale. Aceste persoane isi impun limite foarte drastice pentru cantitatea de hrana pe care o consuma, deoarece prezinta o imagine distorsionata a corpului si se tem in permanenta de luarea in greutate.

In general, cel mai important aspect in tratarea anorexiei il constituie restabilirea greutatii normale si combaterea infometarii. Spitalizarea este necesara in anumite situatii, cum ar fi continuarea scaderii ponderale, index de masa corporala cu 30% sub normal, probleme cardiace, potasiu foarte scazut, tensiune scazuta, depresie severa, tendinte suicidale.

Din pacate, nu exista un tratament complet eficient pentru anorexie, iar uneori recuperarea poate lua ani. Chiar si pentru persoanele tratate, exista riscul recaderilor, daca nu se fac schimbari majore in stilul de viata si in combaterea factorilor care au produs boala.

Stilul de viata previne anorexia

Tratarea anorexiei necesita schimbari majore in stilul de viata. Revizuirea obiceiurilor alimentare trebuie completata si de modificari in perceptia fata de sine pentru a nu mai avea o imagine distorsionata a propriului corp. Cele mai importante decizii trebuie sa includa:

Citește și:
  • Stabilirea meselor regulate si a unor diete sanatoase;
  • Consiliere psihologica pentru a combate stresul si problemele emotionale;
  • Renuntarea la exercitii fizice excesive daca acestea au contribuit la instalarea anorexiei si reluarea lor, la un nivel mai mic, atunci cand s-a obtinut greutatea normala.

Medicatia folosita in tratarea anorexiei nervoase se adreseaza depresiei si comportamentului obsesiv-compulsiv, pentru ca persoanele cu anorexie au astfel de tulburari. Se folosesc inhibitori ai recaptarii serotoninei, antidepresive, antihistaminice.

Nutritia in cadrul anorexiei

Persoanele anorexice au nivelul proteinelor din sange foarte scazut (in special albumina) dar si deficiente vitaminice si minerale. Acestea pot fi corectate, de cele mai mutle ori, prin dieta sau suplimente nutritive. Iata care sunt principiile de baza ale unei diete pentru combaterea anorexiei:

Citește și:
  • Renunta, cel putin pentru o perioada, la cafea, alte stimulante, alcool si fumat;
  • Bea 6 – 8 pahare de apa in fiecare zi;
  • Concentraza-ti dieta pe produse care pot aduce proteinele necesare refacerii organismului: produse animale precum carne, oua, lactate, dar si surse vegetale ca soia, fasolea.
  • Evita zaharul rafinat, prajiturile sau bauturile dulci;
  • Apeleaza la suplimente multivitaminice pentru a combate carenta acestora. Acestea trebuie sa contina vitamina A, C, E si complexul B, precum si mineralele cele mai importante – magneziu, calciu, zinc, seleniu;
  • Aportul de acizi grasi omega-3 este foarte important pentru ca scad inflamatia, imbunatatesc imunitatea, regleaza secretia hormonala.
  • Coenzima Q trebuie de asemenea suplimentata pentru ca este un antioxidant important, creste imunitatea si asigura suport pentru muschi;
  • Suplimente probiotice, ce contin culturi bacteriene selectionate, sunt benefice pentru sanatatea aparatului gastrointestinal si pentru sistemul imunitar.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.