Setari Cookie-uri

Anorexia nervoasa a tinerelor

Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt de obicei femei tinere care se infometeaza intentionat, au o greutate sub limita normala si totusi traiesc cu convingerea ca sunt supraponderale. Aceste persoane isi impun limite foarte drastice pentru cantitatea de hrana pe care o consuma, deoarece prezinta o imagine distorsionata a corpului si se tem in permanenta de luarea in greutate.

Nu exista un anumit test care sa puna diagnosticul. In diagnosticarea anorexiei nervoase, de obicei tabloul clinic este edificator, prin prezenta semnelor si simptomelor descrise mai sus. Medicul va investiga obiceiurile alimentare, modul de hranire, pierderea in greutate si va pune o serie de intrebari pentru a determina daca este sau nu vorba de anorexie. Daca este suspicionata o tulburare de alimentatie, se vor indica mai multe analize, pentru a exclude alte cauze ce ar putea produce semnele si simptomele prezente. Se vor determina numarul de globule rosii pentru a exclude anemia, nivelul electrolitilor din sange (substante minerale precum potasiul, calciul si magneziul), cantitatea de proteine din sange, functiile organelor vitale, ficatul, rinichiul si functia tiroidei. Se va efectua si o electrocardiograma pentru a pune in evidenta o eventuala afectare a inimii (de multe ori poate fi anormala datorita deficietei unor substante minerale din sange).

In stabilirea diagnosticului de anorexie poate fi necesar si consultul unui psiholog si al unui medic nutritionist.
Citește și:

Masuri preventive

Strategia cea mai eficienta in preventia anorexiei este invatarea, de la o varsta cat mai mica, a unui comportament alimentar sanatos si acceptarea propriului corp. Educatia in materie de nutritie si constientizarea pericolului vital al anorexiei sunt de asemenea masuri importante in preventia acestei tulburari.

Pentru persoanele care au suferit si au fost tratate de anorexie, principalul scop al preventiei este evitarea reinstalarii acestei tulburari de alimentatie.

De asemenea, adultii trebuie sa ajute copiii si adolescentii sa-si dezvolte o imagine corespunzatoare despre ei insisi si sa invete sa abordeze alimentatia si exercitiile cu o atitudine pozitiva.

Tratamentul

Anorexia necesita un tratament indelungat care sa se adreseze atat aspectelor fizice dar mai ales psihice ale tulburarii. Terapiile cognitiv-comportamentale, combinate uneori cu medicatie antidepresiva, reprezinta o abordare terapeutica eficienta in tratarea dereglarilor si tulburarilor de alimentatie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.