Setari Cookie-uri

Cele mai frecvente greseli in alimentatie

O alimentatie sanatoasa trebuie sa tina cont atat de ceea ce mancam, cat si de cum mancam. Micile greselile pe care fiecare dintre noi le face zilnic in privinta modului de alimentatie pot avea consecinte majore asupra starii de sanatate: luarea exagerata in greutate, tulburari gastro-intestinale, probleme hepatice, diabet sau boli cardiace.

Evita portiile prea mari. Aceasta este o greseala pe care tinzi sa o faci mai ales atunci cand iti este foarte foame. Ai putea incerca sa te pacalesti putin pe tine insati: serveste si un aperitiv (e compus, de regula, din alimente mai "usoare" si mai reduce foamea), consuma portii mai mici si mesteca incet. Este de preferat sa manaci de mai multe ori pe zi, portii mai mici.

Evita mancatul irational. Este bine stiut faptul ca stresul este un factor care declanseaza dorinta de a manca in exces. Si lista factorilor care determina excese ali mentare emotionale nu se opreste doar la stres. Include si depresia sau diferite tulburari emotionale. Uneori adictiile alimentare emotionale sunt greu de controlat. Insa ciocolata si alte alimente nu reprezinta adictii similare cu alcoolul sau nicotina. Totusi aceste dorinte alimentare pot fi periculoase pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate sau sa controleze diabetul. Obiceiul de a manca emotional este nesanatos, pentru ca determina consumul de alimente intre mese si atunci cand nici macar nu iti e foame. Frecvent, acest obicei alimentar incearca doar sa-ti umple timpul si sa-ti creeze confortul pe care nu-l poti obtine prin alte activitati.

Lipsa unei diete variate. Diversificarea dietei este cheia unei alimentetii sanatoase. Chiar daca nu poti elimina in totalitate produsele nesanatoase, din pricina costurilor, lipsei de preocupare pentru alimentetie sau doar pentru ca vrei sa-ti satisfaci micile capricii culinare cu alimente care nu sunt tocmai sanatoase, exista posibilitatea de a include in alimentatie o varietate de produse care aduc beneficii sanatatii tale. O hrana variata inseamna sa alegi o gama larga de alimente din cele mai variate sortimente (cereale, fructe, produse lactate etc.), dar si alimente din cadrul aceluiasi sortiment (secara, orz, grau). Consumul de hrana cat mai variata iti asigura substantele nutritive esentiale si alte componente necesare alimentatiei zilnice.
Studiile au aratat ca ar trebui sa consumam mai mult de 30 de alimente pe saptamana (inclusiv vegetale si condimente). Acest lucru ne garanteaza aportul unei game variate de nutrienti, vitamine si minerale, esentiale pentru buna functionare a organismului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.