Oricine s-a intalnit la un moment dat cu reactii neplacute ca urmare a consumarii unui anumit tip de produse alimentare. Dintre persoanele care au diferite simptome legate de hrana, doar un mic procent au reactii alergice adevarate, cauzate de un raspuns exagerat al sistemului imunitar fata de componentele chimice ale alimentelor. Restul sunt reactii toxice sau intolerante la un anumit aliment, produse de alti factori, cum ar fi lipsa unor enzime care sunt absolut necesare in digestia hranei respective (de exemplu, intoleranta la lactoza). Pentru persoanele care au cu adevarat alergii alimentare, este important sa se diagnosticheze alergia si sa se indentifice alimentul care o produce, pentru a preveni in viitor acest fel de reactii, ce pot pune in pericol viata persoanei respective. Unele dintre produsele obisnuite care provoaca alergii alimentare sunt ouale, laptele, graul, soia, alunele, nucile, pestele.
Reactiile alergice la alimente au urmatoarele caracteristici: • Simptomele apar intr-un interval de timp de la cateva minute pana la cateva ore de la consumarea, atingerea, inhalarea sau orice alta forma de contact cu alimentul respectiv; • Simptomele apar de obicei la nivelul nasului, ochilor, gatului, pielii, plamanilor, aparatului digestiv si mai rar aparatului cardiac. • Simptomele variaza in intensitate de la simplu discomfort pana la simptome care ameninta viata.
Cauze:
Factori de risc:
Daca o ruda apropiata are o alergie, riscul tau de a dezvolta o alergie este mai mare dacat al populatiei generale. In caz ca mostenesti genele necesare pentru dezvoltarea unei alergii, sistemul imunitar devine sensibil la anumite produse alimentare sau alte alergene, dupa o prima expunere. Odata ca sensibilizarea sistemului immunitar fata de alergene s-a produs la primul contact cu aceste substante, urmatoarele contacte vor declansa reactii alergice.
Simptomele alergiei alimentare:
Spune-ti parerea!