Setari Cookie-uri

Cat de benefice sunt suplimentele nutritive?

Industria suplimentelor nutritive este, in ultimii ani, intr-o continua expansiune. Tot mai multe persoane apeleaza la astfel de produse pentru a-si asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru a face fata solicitarilor fizice si intelectuale sau pentru a-si spori capacitatile neuro-psihice.

Industria suplimentelor nutritive este, in ultimii ani, intr-o continua expansiune. Tot mai multe persoane apeleaza la astfel de produse pentru a-si asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru a face fata solicitarilor fizice si intelectuale sau pentru a-si spori capacitatile neuro-psihice.

Alimentatia moderna, invadata de fast-food si produse ultraprocesate, nu mai poate asigura toate substantele necesare organismului, in cantitati optime, iar premisa unor carente este asigurata. Suplimentele nutritive compenseaza acest neajuns si asigura organismului substantele de care acesta are nevoie dar pe care nu le primeste din hrana.

In timp ce imbunatatirea obiceiurilor alimentare si revizuirea stilului de viata sunt in atentia multor studii, programe de cercetare si promotii de prevenire a bolilor, tot mai multi medici si nutritionisti recunosc importanta suplimentelor nutritive si rolul lor in promovarea sanatatii.

Citește și:

Fara indoiala, suplimentele nutritive au efecte benefice atunci cand sunt luate in mod corect, insa multi specialisti sustin mai degraba corectarea deficientelor din alimentatie decat compensarea lor prin administrarea suplimentelor nutritive. In conditiile in care dieta zilnica respecta principiile unei alimentatii sanatoase, este suficient de diversificata, fara excese si fara carente, cu un raport optim intre toate componentele sale si corespunzatoare din punct de vedere caloric, suplimentele nutritive nu mai au aceleasi beneficii si se chiar se pune problema daca ele pot avea efecte negative, mai ales administrate necorespunzator. Dar acesta situatie este ideala, in zilele noastre este aproape imposibil de evitat deficientele nutritionale. Stilul de viata supra-incarcat, atentia tot mai mare acordata aspectului fizic, preferinta snack-ului sau fast foodului in locul unei mese preparate, toate acestea pun in umbra alimentatia corecta si consolideaza parerile celor care considera ca suplimentele nutritive sunt necesare.

Citește și:

Suplimentele nutritive sunt produse concepute sa umple golurile din nutritia zilnica, motiv pentru care contin o serie de substante cu un rol biologic foarte important: vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, acizi grasi, probiotice etc. Aceste produse sunt destinate administrarii orale si sunt conditionate sub forma de pastile, capsule, tablete, pulbere sau sub forma lichida. Statutul lor variaza in functie de tara, fiind incadrate la produse alimentare sau la medicamente. In Uniunea Europeana exista o directiva care coordoneaza industria suplimentelor nutritive si care impune norme de siguranta, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Unele vitamine, cum este cazul vitaminei A, sunt esentiale in cantitati mici, dar foarte periculoase in cantitati mari. Numai cele dovedite sigure pot fi comercializate fara prescriptie. In practica, exista un risc minor de reactii adverse, atribuit supradozajului si abuzului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.