Setari Cookie-uri

Cat de benefice sunt suplimentele nutritive?

Industria suplimentelor nutritive este, in ultimii ani, intr-o continua expansiune. Tot mai multe persoane apeleaza la astfel de produse pentru a-si asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru a face fata solicitarilor fizice si intelectuale sau pentru a-si spori capacitatile neuro-psihice.

In alegerea suplimentelor nutritive trebuie tinut cont de varsta, sex, statusul biologic, existenta unei afectiuni sau administrarea unor medicamente. De exemplu, calciul este un mineral foarte important la orice varsta, dar mai cu seama in perioada copilariei, cand rata de dezvoltare a scheletului este maxima. Acidul folic, trebuie administrat femeilor in perioada sarcinii, pentru a preveni defectele de tub neural la fat.

Persoanele aflate in tratament cu statine, medicamente folosite pentru scaderea colesterolului, trebuie sa ia suplimente de coenzima Q10. Acesta este un nutrient vital pentru inima iar statinele produc o depletie severa a coenzimei Q10. Fata de vitamine, care nu se produc in organism si trebuie obtinute prin aport dietetic, coenzima Q10 este sintetizata in corp. Dupa varsta de 20 de ani productia ei scade in timp ce necesitatile cresc. Mici cantitati de coenzima Q10 pot fi luate din alimente precum pestele, carne de vita, inima, ficat dar si din leguma ca broccoli, spanac, alune. Din pacate efectul sau antioxidant este in mare parte pierdut odata cu gatirea si tratamentul termic. Suplimentele nutritive ce contin coenzima Q10 reprezinta o modalitate eficienta pentru a evita depletia acestei substante.

Citește și:

Suplimentele nutritive sunt de asemenea utile pentru a elimina din organism anumite toxine si pentru a controla nivelul radicalilor liberi. Antioxidantii cei mai importanti sunt vitamina A, vitamina E, vitamina C, seleniu. Acestia se gasesc in majoritatea complexelor multivitaminice in diferite concentratii si proportii si reprezinta o potentiala recomandare pentru intreaga populatie.

Trebuie tinut cont de posibilitatea interactiunii intre unele ingrediente ale suplimentelor nutritive si anumite medicamente. Combinate cu astfel de medicamente, suplimentele pot produce efecte adverse nedorite. Desi suplimentele nutritive sunt cumparate fara reteta, este recomandat ca in acest caz sa se ceara sfatul unui specialist inainte de a le asocia medicatiei de fond.

Desi perceptia genereala este ca suplimentele nutritive sunt benefice si promoveaza starea de sanatate a organismului, este indicat ca alegerea lor sa se faca cu atentie, dupa o cercetare a valorii nutritionale, sigurantei si eficacitatii si daca este cazul, dupa consultarea unui medic sau nutritionist.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.