Mancarea din fast-food-uri nu este in top 3 alimente care dauneaza sanatatii conform studiului Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa
Aceasta se intampla si pentru ca, probabil, nu avem timp sa le si punem in practica: 70% dintre romanii din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani mentioneaza ca pentru a prepara alimentele intr-un mod sanatos, trebuie sa ai timp. Mai mult, 62% considera ca trebuie sa citesti mult pentru a invata sa gatesti sanatos.
Ce reguli trebuie respectate pentru a prepara alimentele in mod sanatos? 40% dintre respondenti au raspuns spontan ca alimentele trebuie preparate la abur sau fierte si nu prajite iar 28% considera ca fructele si legumele trebuie consumate crude. Dintre cei care sunt adeptii prepararii la aburi sau prin fierbere, 37% au consumat totusi cartofi prajiti in ultima saptamana. Cele trei principii ale campaniei CNA din mediile audiovizuale (evitarea grasimilor, a sarii si a zaharului) au o vizibilitate relativ modesta: 16% considera ca alimentele grase trebuie folosite cat mai putin, 10% mentioneaza ca sarea si adaosurile alimentare trebuie evitate si doar 4% considera ca zaharul alb trebuie folosit in cantitati cat mai mici.
Barbatii cu studii superioare mentioneaza mai mult regula prepararii alimentelor la aburi/prin fierbere si necesitatea evitarii prajirii alimentelor. Femeile cu studii superioare indica necesitatea consumului de fructe si legume cat mai crude, netratate termic.
Persoanele cu educatie elementara mentioneaza preponderent necesitatea respectarii regulilor de igiena.
7. Tinerii din Romania consuma mai putine fructe decat persoanele de peste 45 de ani!
Tinerii din Romania consuma mai putine fructe decat necesarul care trebuie consumat zilnic.
Tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani consuma fructe intr-o masura mai mica decat persoanele cu varste intre 45 si 60 de ani. Astfel, din totalul tinerilor intervievati, doar 59% au consumat fructe proaspete de 6-7 ori pe saptamana, in ultima saptamana, spre deosebire de 73% din totalul celor cu varste intre 45-60 de ani care au consumat fructe proaspete de 6-7 ori pe saptamana.