Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea intima

In zilele noastre fluxul mare de informatii si produse destinate igienei si ingrijirii intime naste confuzii in randul oamenilor, in special al femeilor, acestea fiind mai delicate si necesitand o gama mai larga de produse si o ingrijire speciala avand si ciclul menstrual.

Cum si ce folosim la menstruatie

Menstruatia reprezinta o perioada delicata pentru fiecare femie. De aceea igiena in aceasta perioada trebuie sa fie stricta. Nu se recomanda folosirea tampoanelor (intravaginale) decat daca este neaparata nevoie. Acestea modifica flora vaginala si agreseaza mucoasa, de aceea nu trebuie sa le mentineti mai mult de 2 ore si, pe cat posibil, sa le evitati folosind absorbantele (care se ataseaza pe slip). Si acestea din urma pot fi iritante pentru zona externa a organelor genitale si pentru pielea inghinala, de aceea nici acestea nu trebuie mentinute prea mult timp. Insa sunt mai putin nocive decat tampoanele. De asemenea in perioadele intermenstruale se recomanda folositea protej-slip-urilor schimbate des pentru a evita acumularea de secretii pe slip.

Folosim prezervativul?

Desi rareori este placut, este musai sa folositi prezervativul mai ales daca nu aveti un partener stabil caruia ii cunoasteti sanatatea. In felul acesta puteti preveni foarte multe dintre BTS-uri, insa nu pe toate, spre exemplu HPV se ia prin contactul cutanat al zonelor inghinale.

Citește și:

Lenjeria intima

Acesta este rar luata in considerare, insa mai ales in cazul femeilor duce la infectii fara ca acestea sa poata determina cauza lor. Astfel se recomanda evitarea modelelor tanga (predispune la infectii vaginale prin faptul ca faciliteaza migrarea bacteriilor din zona anala spre cea vaginala) precum si purtarea lenjeriei de bumbac (este un material foarte bine tolerat de piele).

Parul pubian

Rolul sau primar era de aparare a znelor intime, insa in zilele noastre acest rol nu isi mai are sensul. Ba din contra, existenta parului pubian faciliteaza imbacsirea lui cu secretii inghinale, transpiratie, menstruatie, favorizand iritatiile si infectiile, sa nu mai vorbim de factorul estetic ce afecteaza viata sexuala. De aceea este indicata epilarea inghinala. Insa mare atentie la metoda de epilare pe care o alegeti, aceasta nu trebuie sa fie nici agresiva, nici toxica asa cum se intampa in cazul smulgerii (ceara, epilator) sau a folosirii cremelor epilatoare (care sunt toxice pentru piele, epuizand sistemele de aparare locale). Nici epilarea cu lama nu este foarte buna decat daca se foloseste un aparat cu mai multe lame si un gel care sa protejese pielea de agresiunea lamelor, in sensul ca nu trebuie “ras” si stratul superficial al pielii. Daca insa recurgeti la o metoda de smulgere, se recomanda ca aceasta sa fie aplicata delicat caci foliculii pilorsi (radacinile firelor de par) sunt puternici si adanci si prin smulgerea firului acestia raman ca pori deschisi in care intra microbi si faciliteaza infectii de la mici (cosuri sau iritatie) pana la mari (infectarea glandelor din jur pana la bartholinita sau furunculi). Dupa epilare zona respectiva trebuie bine dexinfectata cu solutii din belsug apoi unsa cu o crema medicala calmanta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.