Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea intima

In zilele noastre fluxul mare de informatii si produse destinate igienei si ingrijirii intime naste confuzii in randul oamenilor, in special al femeilor, acestea fiind mai delicate si necesitand o gama mai larga de produse si o ingrijire speciala avand si ciclul menstrual.

Produsele de ingrijire intima

Este indicat sa folositi apa calduta si un spun fin cremos pentru zonele intime si sa evitati folosirea altor produse, oricat de tentante ar fi, mai ales cele parfumate care fac mai mult rau decat bine.

Cum ne spalam la menstruatie?

Multe vorbe circula cu privire la spalarea femeii cand este la menstruatie, mai ales in zonele rurale am auzit ca nu sunt recomandate dusurile sau baile ci spalarea usoara cu un prosopel. Din pacate menstruatia produce un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriana, sangele menstrual oferind bacteriilor toate conditiile de dezvoltare fara exceptie. Asadar dusurile la menstruatie sunt obligatorii, precum si spalarea atenta a zonelor genitale. In primele doua zile (sau trei daca menstruatia dureaza mai mult de 5 zile) nu se recomanda baile, ci doar dusul, dar apoi este indicat sa faceti si baie, nu una fierbinte sau foare lunga. Dusul sau baia (recomandata dupa perioada de flux menstrual maxim) nu dauneaza asa cum am tot auzit, ci din contra, curata local zona si ajuta femeia sa isi pastreze sanatatea genitala.

Citește și:

Monitorizarea sanatatii

Femeile trebuie sa isi controleze zilnic secretiile vaginale, urmand sa observe ca acestea sunt diferite pe parcursul unui ciclu menstrual (sunt mai abundente si mai dense sau chiar mai albicioase in perioada ovulatiei, urmand sa devina mai putin abundente si mai transparente in preajma sangerarilor menstruale) precum si de la un anotimp la altul. Insa secretiile vaginale patologice vor avea consistenta, cantitate, miros si aspect diferite, astfel ca femeia poate identifica o infectie vaginala de exemplu inaintea aparitiei simptomelor dupa secretiile vaginale.

Si barbatii trebuie sa fie atenti si sa caute pe slip sa vada daca nu a existat o scurgere, si daca da, ce caractere are, cat de des apare si sa se prezinte la medic pentru analize. Inspectia vizuala a organelor genitale externe reprezinta iarasi un factor important, putand identifica o micoza asimptomatica de exemplu sau o iritatie sau chiar sancru sifilitic (un fel de cos mai mare, cu ulceratie la mijloc, indurat dar nedureros, care dureaza mai multe saptamani apoi dispare de la sine).

Citește și:

Prezentarea la medic

Nu in ultimul rand trebuie sa vorbim despre controalele anuale pe care trebuie sa le faceti la medic, constand atat in analizele de sange (mai ales pentru barbati) cat si in analiza secretiilor vaginale si efectuarea testului Papanicolau. De asemenea controlul sanilor trebuie si el efectuat atat de medic, cat si de fiecare femeie acasa, macar o data pe saptamana.

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.