Setari Cookie-uri

10+1 mituri despre contraceptie

Fiecare femeie activa sexual ar trebui sa stie cum sa se protejeze atat impotriva BTS-urilor (boli cu transmitere sexuala) cat si impotriva unei sarcini nedorite. Din pacate fie din lipsa de timp, din ignoranta sau pur si simplu din imposibilitatea de a avea acces la surse avizate de informatii cum sunt cele medicale femeile aleg sa caute raspunsurile intrebarilor cu privire la viata sexuala fie pe internet, fie la femeile mai in varsta, la prietene sau oriunde numai in cabinetul medicului nu.

8. Nu raman insarcinata in anumite pozitii

Aceasta afirmatie este doar folclor, caci indiferent de pozitia in care lichidul spermatic este ejaculat in vagin, spermiile vor continua sa migreze spre uter si mai apoi spre trompele uterine, indiferent daca femeia sta si cu capul in jos sau sare. Mai exista mitul ca daca sare de trei ori in spate pierde sarcina si care, evident, nu este valabila.

9. Daca ma “protejez” prin “metoda calendarului” nu raman insarcinata

Metoda calendarului consta in notarea in calendar a perioadelor menstruale lunare pe parcursul a 8-12 luni, astfel incat sa puteti monitoriza ciclul menstrual pe o perioada mai mare de timp. Este o metoda idicata femeilor cu menstruatie regulata, nu celor cu ciclu menstrual neregulat, spontan sau cu alte probleme ce afecteaza ovulatia. Scopul acestei metode este de a prevedea perioada ovulatiei, astfel incat cuplul sa stie cand sa recurga la abstinenta (sau la o alta metoda de contraceptie, spre exemplu folosirea prezervativului). Iata in ce consta aceasta metoda: numarati zilele ciclului menstrual de la prima zi de sangerare pana la urmatoarea menstruatie. In general ciclul menstrual dureaza 28 de zile, insa unele femei au un ciclu mai scurt, altele mai lung. Mai mult, la aceeasi femeie ciclurile menstruale prezinta mici variatii. Dupa notarea in calendar a ciclului menstrual pe perioada precizata mai sus se va cauta ciclul cel mai scurt si apoi cel mai lung. Se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scad 18 zile (atunci se considera ca ar putea incepe cel mai precoce ovulatia), apoi se vor scadea 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung (se considera ca atunci ar putea fi incheiata cel mai tarziu perioada menstruala). Sa presupunem ca cel mai scurt ciclu a fost de 25 de zile. Vom scadea 18, deci din ziua a 7-a ar putea incepe perioada de abstinenta. Apoi sa presupunem ca cel mai lung ciclu menstrual a fost de 30 de zile.

Citește și:

Vom scadea 11 zile si vom obtine 19. Se considera ca din aceasta zi puteti reincepe viata sexuala. Am dat pur si simplu un exemplu pentru a intelege mai bine, dar este posibil ca perioadele de ciclu menstrual sa aiba variatii mai mici.

Este important sa stiti ca ar trebui sa adaugati 2-3 zile inaintea perioadei de abstinenta, caci spermatozoizii au viabilitate in trompele uterine (daca ajung acolo, caci in uter nu supravietuiesc mai mult de 8 ore) de 2-3 zile, uneori chiar si 5-7 zile. Astfel ei pot fi prezenti in trompele uterine atunci cand ovulul este eliberat si il pot fecunda, ducand la aparitia sarcinii. Este indicat ca aceasta metoda sa o corelati cu alte metode de contraceptie, caci nu puteti prevedea daca urmatorul ciclu menstrual va fi sau nu regulat, chiar daca timp de multe puni pana acum a venit la timp. Cele mai multe sarcini nedorite au drept cauza aceasta metoda.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.