Setari Cookie-uri

Ghid de contraceptie - partea a doua

Pe langa metoda calendarului exista o serie de alte metode de contraceptie pe care vi le prezentam in urmatoarele randuri:

Metoda intreruperii actului sexual (coitul intrerupt)

Metoda se bazeaza pe intreruperea actului sexual si ejacularea "in afara". Este o metoda larg acceptata si folosita (a determinat de exemplu declinul fertilitatii in secolele XVII - XVIII). Eficacitatea metodei este in functie de capacitatea de a controla momentul ejacularii (greu dar educabil). Are o rata de esec ridicata si nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Ca efecte secundare pot aparea neurastenia la barbat si absenta orgasmului la femeie. Avantajul este posibilitatea folosirii metodei in orice situatie.

Metode de bariera: Prezervativul

Prezervativul impiedica (daca este utlizat corect) intrarea spermatozoizilor in cavitatea uterina. Este singura metoda care ofera protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala. Este o metoda a carei eficienta se apropie de cea a metodelor moderne de contraceptie (pilule anticonceptionale, etc). Prezervativul trebuie utilizat corect. Acesta se Introduce pe penisul aflat in erectie inaintea ORICARUI contact sexual (prezervativul se tine de varf pentru a se evita formarea unei perne de aer in varf care poate duce la ruperea prezervativului si se ruleaza spre baza penisului) si se scoate dupa terminarea actului sexual inainte ca penisul sa iasa din erectie. De asemenea trebuie verificata etanseitatea acestuia. Prezervativului i se face un nod si se arunca. Dupa scoaterea prezervativului, trebuie evitat orice contact al penisului cu zona genitala a femeii, deoarece exista riscul patrunderii spermatozoizilor in vagin.

Alte metode de bariera: Diafragma, cupola (prezervative feminine)

Aceste dispozitive se introduc in cavitatea uterina si au deasemenea rolul de a evita patrunderea spermatozoizilor. Nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala. Pentru femeie acestea sunt destul de incomode.

Spermicidele (creme, tablete, bureti, spray-uri)

Acestea sunt metode care se bazeaza pe distrugerea spermatozoizilor inainte ca ei sa poata fecunda ovulul. Au o modalitate de intrebuintare destul de incomoda (se aplica in interiorul vaginului cu o perioada de timp - de obicei o jumatate de ora - inaintea actului sexual). Sunt dificil de folosit, pot provoca discomfort si au o eficacitate destul de redusa. Eventual pot fi asociate prezervativului pentru o mai mare siguranta. Spermicidele nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.