Setari Cookie-uri

Ghid de contraceptie - partea a doua

Pe langa metoda calendarului exista o serie de alte metode de contraceptie pe care vi le prezentam in urmatoarele randuri:

Contraceptia hormonala

Contraceptia hormonala este o metoda care a revolutionat contraceptia incepand cu anii '60. Preparatele constau in compozitii de progestroni sau estrogeni sintetici. Mecanismul principal de actiune al acestor hormoni este impiedicarea ovulatiei. Contraceptivele se gasesc el mai des intalnite sub forma orala. Eficienta contraceptivelor este de 100% (este luata ca eficienta de referinta). Pilula contraceptiva trebuie administrata zilnic la o ora fixa. In cazul in care se uita administrarea pilulei, aceasta se administreaza in termen de maximum 12 ore fata de ora obisnuita. Daca pilula nu se ia in termen de 12 ore fata de momentul obisnuit din zi, ea se arunca, se continua administrarea in continuare a pilulelor de pe folie si pana la urmatorul ciclu menstrual se vor folosi alte metode contraceptive (prezervativul, etc). Urmatoarea folie se administreaza in mod obisnuit. Prescrierea pilulelor se face numai de catre medicul specialist, in functie de organismul fiecarei femei. Inainte de administrarea contraceptivelor pentru prima data, o vizita la medicul ginecolog este absolut necesara.

In afara efectului contraceptiv, anticonceptionalele ajuta la reglarea ciclului menstrual, reducerea sangerarii in timpul ciclului, disparitia durerilor menstruale si la tratamentul chistelor ovariene functionale.

Ca efecte secundare (rare) putem mentiona greturile, durerile de cap, edeme si uneori sangerari vaginale minime.
Pilula anticonceptionala se administreaza din prima zi a ciclului menstrual, in aceeasi ora din zi (preferabil seara) timp de 21 zile, apoi 7 zile pauza si apoi 28 de zile fara pauza. Totusi modul exact de administrare nu poate fi stabilit decat de catre un medic specializat. Nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta, numita si pilula de a doua zi, se foloseste in cazul unui contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcina nedorita. Nu este o metoda abortiva ci impiedica fecundatia si nidatia. Contraceptia de urgenta presupune administrarea unei tablete hormonale si cat mai rapid (in cel mult 72 de ore). De obicei se administreaza doua tablete la interval de 12 ore. Are o serie de efecte secundare neplacute si nu trebuie folosita de mai mult de doua ori pe an. Necesita o informare corecta. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.