Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt saculeti plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor.

Chisturile ovariene sunt “saculeti” plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor.

Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat in timpul vietii. Majoritatea chisturilor pot produce putin discomfort sau chiar deloc, sunt inofensive si de obicei dispar de la sine in cateva luni.

Devin periculoase in momentul ruperii lor, caz in care pot produce simptome foarte zgomotoase. Este important sa se cunoasca simptomele si tipurile de chisturi ovariene care pot ascunde probleme mai serioase. De aceea este bine sa se consulte medicul ginecolog periodic pentru o examinare a regiunii pelvine.

Ce modificari poti sesiza daca ai chiste ovariene?

De multe ori nu produc nici un fel de simptome. In cazurile simptomatice se pot confunda cu alte afectiuni pelvine precum endometrioze, inflamatii pelvine, sarcina ectopica sau cancer ovarian. Chiar boli digestice ca apendicita si diverticulita pot mima simptomele unui chist ovarian rupt.

Cu toate aceste este important sa sesizezi simptomele si modificarile care apar in corp si sa stii care dintre ele sunt periculoase. Daca ai un chist ovarian poti observa urmatoarele semne:
 • menstruatii neregulate;
 • durere pelvina - poate fi o durere surda constanta sau intermitenta si poate merge pe coapse sau in regiunea lombara;
 • durerea pelvina aparea putin inainte de ciclu sau chiar inainte de finalul acestuia;
 • durere la contact sexual;
 • balonare si presiune in intestinul subtire;
 • grata si voma;
 • sensibilitate a sanilor similara celei din sarcina;
 • senzatia de plenitudine si greutate in abdomen;
 • dificultate la urinat
Simptomele care trebuie sa atraga prezentarea la medic:
 • durere abdominala puternica aparuta brusc, sau durerea pelvina
 • durere insotita de febra sau varsaturi

Care sunt cauzele chisturilor ovarine?

In mod normal in ovare se dezvolta lunar niste formatiuni asemanatoare chisturilor, numite foliculi, ce produc hormonii estrogen si progesteron si elibereaza ovulul in perioada ovulatorie. Uneori acesti foliculi continua sa se dezvolte foarte mult, devenind chisturi functionale. Acestea sunt de doua feluri:
Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri