Setari Cookie-uri

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt saculeti plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor.

  • chisturi foliculare, se produc pentru ca la mijlocul ciclului o glanda din creier (glanda hipofiza) secreta hormonul numit luteinizant care semnaleaza foliculului ce contine ovulul sa-l elibereze (ovulatia). Cand totul functioneaza normal ovulul paraseste folicului si este eliminat la menstruatie daca nu este fecundat. Cand hormonul luteinizant nu este secretat folicului nu mai elibereaza ovulul si continua sa creasca si se transforma intr-unn chist. Aceste chisturi sunt in mod normal inofensive, rar cauzeaza durere si de obicei dispar de la sine dupa doua, trei cicluri menstruale.

  • chisturile corpului luteal: cand ovulul a fost eliberat, foliculul incepe sa secrete cantitati mari de hormoni estrogen si progesteron pentru a pregati conceptia. Acest folicul modificat se numeste corp luteal. Uneori orificiul pe unde a fost eliminat ovulul se inchide perfect iar fluidul secretat se acumuleaza in interior determinand corpul luteal sa se transforme intr-un chist. Si acesta dispare in mod normal in cateva saptamani, insa in anumite cazuri poate creste foarte mult, apoi sa sangereze sau sa deformeze ovarul cauzand durere pelvica sau abdominala, aparuta brusc si de intensitate foarte mare. Unele medicamente care induc ovulatia cresc riscul de aparitie a chisturilor corpului luteal dupa ovulatie.

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Daca aveti dureri severe sau cu caracter de crampa, aparute brusc in partea inferioara a abdomenului sau in pelvis, insotite de febra sau varsaturi trebuie sa consultati un medic. Aceste semne precum si simptomele specifice socului - frison, piele rece si umeda, respiratie accelerata si slabiciune indica o urgenta si trebuie sa ajungeti imediat la spital.

Diagnosticul

Examinarea pe care o face medicul ginecolog cuprinde un examen pelvin, discutia cu privire la simptome, ciclu menstrual, alte boli pe care le mai aveti si alte cazuri de probleme ginecologice in familie, dupa care va poate indica o serie de investigatii:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.