Setari Cookie-uri

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt saculeti plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor.

Preventia:

Chisturile ovariene sunt direct legate de ovulatie. Situatiile in care ovulatia este inhibata pot preveni formarea chisturilor. Anticonceptionalele, sarcina, alaptarea la san in primele 6 luni previn ovulatia. Femeile care folosesc anticonceptionale cu doze mari de hormoni au un risc mai scazut de a dezvolta chist ovarian, anticonceptionalele cu doze mici de hormoni, au o preventie scazuta.

Este important consultul ginecologic periodic, pentru ca poate detecta timpuriu modificari ale ovarelor care altfel nu pot fi sesizate, multe fiind asimptomatice. De altfel, observarea modificarilor ciclului menstrual sau a simptomelor care pot aparea si care nu se remit dupa cateva cicluri, se poate dovedi utila in suprinderea acestei afectiuni la debut.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.