Setari Cookie-uri

Scapa de durerile menstruale

Ciclul menstrual dureros sau dismenoreea reprezinta o problema lunara ce sta in calea bunei dispozitii a femeilor de toate varstele. Majoritatea femeilor au, cel putin ocazional, dureri la menstruatie. Aproximativ 7% dintre femei prezinta dureri menstruale atat de intense incat sunt nevoite sa intrerupa activitatile zilnice si li se indica repaus la pat.

Ecografia - este o metoda de investigare simpla, neinvaziva, ce consta in aplicarea unui instrument rotunjit (ca o para) pe suprafata pielii din zona pubiana care a fost unsa in prealabil cu un gel special. Locul pe unde medicul “se plimba” cu acest instrument este reprezentat imagistic pe un ecran si in felul acesta se pot identifica anumite anomalii, chisturi, afectiuni uterine etc. Uneori instrumentul examinator al echografului se poate introduce si intravaginal pentru o mai buna explorare.

Laparoscopia – aceasta este o metoda de investigare invaziva si se face sub anestezie generala superficiala. Aceasta investigatie se face de obicei in spital intr-o sala de operatie, iar pacienta trebuie sa fie internata o zi. Pacientei i se introduce in abdomen printro incizie foarte mica (o taietura de aproximativ un centimetru sau chiar mai mica) un telescop de mici dimensiuni si manevrabil. Pot fi astfel examinate vizual uterul, ovarele, trompele si tesuturile inconjuratoare. Orice afectiune prezenta, de exemplu o infectie sau o endometrioza, poate fi cu usurinta identificata si tratata in acelasi timp daca se preteaza unui astfel de tratament.

Citește și:

Cand trebuie sa reveniti la doctor?

Chiar daca a fost stabilit tipul dismenoreei si cauzele care au produs-o, totusi uneori pot sa apara patologii noi care sa modifice caracterele durerilor menstruale si va fi nevoie sa reveniti la medicul ginecolog. Iata in ce situatii faceti o noua vizita ginecologului dumneavoastra:

  • Cand crampele menstruale dureaza mai mult decat de obicei
  • Atunci cand durerea este mai puternica decat de obicei
  • Cand sangerarea este in exces
  • Cand este o sarcina si apar sangerari sau dureri
  • Cand in perioada menstruala apar semne ale infectiei: febra, frison, cefalee, urinari dese, dureri musculare in tot corpul etc.
  • Cand durerea in zona pelvina este atat de intensa incat nu mai puteti sta in picioare
  • Crampe menstruale dupa 25 de ani

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.