Setari Cookie-uri

Displazia cervicala degenereaza in cancer de col uterin

Displazia cervicala este o afectiune caracterizata de prezenta unor celule anormale la nivelul colului uterin. Aceste celule sunt considerate precanceroase, datorita faptului ca ele se pot transforma la un moment dat in celule canceroase, dand nastere cancerului de col uterin. Afectiunea este clasificata in functie de gradul modificarilor celulare in displazie de grad mic si displazie de grad inalt, diferenta dintre ele constand mai ales in modul de evolutie a leziunilor. Displazia de grad mic are o evolutie lenta si de obicei se rezolva de la sine si nu da nastere cancerului de col. Displazia cervicala de grad inalt are o progresie mult mai rapida si de regula conduce la cancer cervical. Se estimeaza ca 66% dintre cazurile de displazie cervicala se transforma intr-un cancer in decursul a 10 ani.

• Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale (mai mult de 5 ani);
• Deficiente alimentare de vitamina A, beta-caroten, vitamina E, vitamina C

Diagnosticul

Displazia este de obicei depistata in urma unui test Papanicolau indicat ca urmare a prezentei simptomelor descrise mai sus, sau facut ca test screening, in cadrul examenului ginecologic periodic.

Acest test detecteaza celulele precanceroase si poate surprinde un cancer de col uterin intr-un stadiu precoce. Frecventa testului depinde de istoricul medical si de factorii de risc prezenti pentru cancerul de col al unei persoane. De exemplu, o persoana care a avut in trecut un test anormal are nevoie de testari mai dese decat o persoana cara a avut intotdeauna un frotiu normal. Daca rezultatele testului Papanicolau nu sunt clare, ginecologul poate apela si la urmatoarele inestigatii:
• Colposcopie – o procedura in care medicul un dispozitiv optic pentru a cerceta zona colului uterin si a vizualiza leziunile;
• Biopsia – este recoltata un mic fragment de tesut de la nivelul mucoasei colului uterin si examinat la microscop.

Masuri preventive

Desi nu exisa o strategie eficienta de preventie a displaziei cervicale in afara vaccinului anti HPV, efectuarea unor teste Papanicolau in mod regulat reprezinta metoda cea mai buna de a identifica afectiunea intr-un stadiu incipient. De fapt, detectarea precoce a acestei afectiuni este cheia prevenirii trecerii intr-un stadiu mai avansat sau chiar transformarii in cancer de col. Fiecare femeie trebuie sa inceapa sa-si faca un test Papanicolau anual, din momentul debutului vietii sexuale, sau nu ma tarziu de 21 de ani. Persoanele ale caror mame au luat dietilstilbestrol in timpul sarcinii sunt sfatuite sa faca testul Papanicolau incepand cu varsta de 14 ani sau la instalarea primei menstruatii sau la debutul vietii sexuale.

Folosirea prezervativelor poate oferi un anumit grad de protectie fata de displazia cervicala. Alte masuri care pot scadea riscul de displazie cervicala includ practicarea sexului protejat, renuntarea la fumat, diete bogate in beta-caroten, vitamina C, acid folic.

Tratamenul

Principala metoda de tratare a displaziei este inlaturarea tesutului anormal printr-o interventie chirurgicala. Nu exista medicamente care sa trateze displazia cervicala si nici alte terapii alternative nu si-au dovedit eficienta in stoparea progresiei acestei afectiuni.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.