Setari Cookie-uri

Displazia cervicala degenereaza in cancer de col uterin

Displazia cervicala este o afectiune caracterizata de prezenta unor celule anormale la nivelul colului uterin. Aceste celule sunt considerate precanceroase, datorita faptului ca ele se pot transforma la un moment dat in celule canceroase, dand nastere cancerului de col uterin. Afectiunea este clasificata in functie de gradul modificarilor celulare in displazie de grad mic si displazie de grad inalt, diferenta dintre ele constand mai ales in modul de evolutie a leziunilor. Displazia de grad mic are o evolutie lenta si de obicei se rezolva de la sine si nu da nastere cancerului de col. Displazia cervicala de grad inalt are o progresie mult mai rapida si de regula conduce la cancer cervical. Se estimeaza ca 66% dintre cazurile de displazie cervicala se transforma intr-un cancer in decursul a 10 ani.

Principalele procedee chirurgicale aplicate in tratamentul displaziei cervicale:
• Criocauterizare – tesutul cervical anormal este distrus cu ajutorul temperaturilor extrem de scazute; aceasta este cea mai simpla si sigura procedure si de obicei distruge 99% din tesutul displazic; nu necesita intotdeauna anastezie;
• Terapie cu laser – produce mai putina cicatrice decat criocauterizarea; costa mai mult si trebuie efectuata anestezie locala; are o rata de distrugere a tesutului displazic de 90%
• Excizie electrochirurgicala – inlatura zonele de tesut cervical anormal folosind o ansa care se incalzeste la trecereas unui curent electric prin ea; inlatura 90% din tesutul afectat;
• Conizatia cervicala – necesita anestezie generala iar procentul de tesut indepartat este de 70 – 98% in functie de cat de mult acest tesut a depasit colul uterin.

Nutritia

Mai multe studii efectuate pe loturi mari de persoane au sugerat ca urmatoarele principii alimentare au rol de protectie fata de progresia displaziei si aparitia cancerului cervical:

Beta- carotenul. Se pare ca persoanele cu deficit de beta-caroten fac mai frecvent leziuni precanceroase sau canceroase cervicale. Relatia dintre beta-caroten si aparitia displaziei nu este foarte concludenta, fiind necesare studii suplimentare. Alte cercetari au indicat faptul ca suplimentarea orala a beta-carotenului induce o micsoarare a gradului de displazie. In ciuda acestor rezultate promitatoare, beneficiile utilizarii de suplimente de beta-caroten pentru a preveni dezvoltarea displaziei cervicale sau cancerului cervical nu recunoscute de toata lumea medicala.

Acidul folic. Exista dovezi care sugereaza ca deficitul de acidul folic sau vitamina B9 contribuie la aparitia displaziei. Cercetarile au ididicat faptul ca acidul folic preluat din dieta imbunatateste modificarile celulare evidentiate in cadrul displaziei.

Alti nutrienti despre care exista dovezi ca protejeaza de cancer de col sunt:
• Vitamina C;
• Seleniul;
• Vitamina E;
• Vitamina A;
• Vitamina B12;
• Vitamina B6

Unii factori de risc pentru displazie contribuie la agravarea unor deficite de vitamine si minerale. De exemplu, fumatul accentueaza carenta de vitamina C, iar utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale scade nivelul de acid folic din sange.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.