Setari Cookie-uri

Displazia cervicala degenereaza in cancer de col uterin

Displazia cervicala este o afectiune caracterizata de prezenta unor celule anormale la nivelul colului uterin. Aceste celule sunt considerate precanceroase, datorita faptului ca ele se pot transforma la un moment dat in celule canceroase, dand nastere cancerului de col uterin. Afectiunea este clasificata in functie de gradul modificarilor celulare in displazie de grad mic si displazie de grad inalt, diferenta dintre ele constand mai ales in modul de evolutie a leziunilor. Displazia de grad mic are o evolutie lenta si de obicei se rezolva de la sine si nu da nastere cancerului de col. Displazia cervicala de grad inalt are o progresie mult mai rapida si de regula conduce la cancer cervical. Se estimeaza ca 66% dintre cazurile de displazie cervicala se transforma intr-un cancer in decursul a 10 ani.

Importanta efectuarii testului Papanicolau

Testul Papanicolau este esential pentru depistarea leziunilor precanceroase precum si a cancerului de col intr-un stadiu incipient. Folosirea regulata a acestei testari a prevenit milioane de cazuri de cancer si a salvat numeraose vieti. Cu toate acestea, testul Papanicolau nu are intotdeauna o acuratete de 100%.

Pana la 2% dintre femeile cu frotiu normal au de fapt displazie cevicala de grad inalt la momentul evaluarii. In cazuri foarte rare, testul poate produce rezultate fals pozitive, adica o femeie sanatoasa este diagnosticata gresit cu displazie. In ciuda acestor erori, testul Papanicolau reprezinta metoda actuala cea mai eficienta de diagnostic a displaziei cervicale.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.