Setari Cookie-uri

Preventia si diagnosticul precoce inving cancerul de col

In ultima vreme cancerul de col uterin a fost des rostit in special datorita vaccinarii contra HPV. Nu este rau ca femeile au fost influentate prin aceste campanii sa priveasca mai atent problema cancerului de col uterin pentru ca, din pacate, suntem prima tara din Europa ca mortalitate datorita acestei afectiuni.

In ultima vreme cancerul de col uterin a fost des rostit in special datorita vaccinarii contra HPV. Nu este rau ca femeile au fost influentate prin aceste campanii sa priveasca mai atent problema cancerului de col uterin pentru ca, din pacate, suntem prima tara din Europa ca mortalitate datorita acestei afectiuni.

Fata de alte cancere, cel de col uterin poate fi prevenit si totodata VINDECAT daca este depistat in stadii precoce. Tocmai de aceea insistam ca toate femeile sa cunoasca metodele de preventie, de depistare precoce si screeaning privind cancerul de col uterin. Foarte multe femei care sufera de aceasta patologie ajung la medic in stadii tardive de evolutie a bolii cand tratamentul este deosebit de limitat si cu prognostic slab. Ce este uimitor e faptul ca preventia acestei boli este deosebit de usoara si totusi prea putine femei urmeaza o schema medicala simpla.

Citește și:

Exista un test de rutina suficient de sensibil pentru a preveni sau a ajuta la diagnosticul precoce al unei afectiuni de col uterin: testul Babes-Papanicolau. Totodata acest test este folosit ca screeaning pentru depistarea cancerului de col uterin dupa vartsa de 50 de ani, cand incidenta acestei afectiuni este maxima. A nu se intelege insa ca doar femeile trecute de aceasta varsta prezinta risc pentru cancerul de col, el aparand in ultima vreme la femei din ce in ce mai tinere, sub 30 de ani chiar.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Una din cauze va este bine cunoscuta, fiind vorba de infectarea cu unele tulpini cu risc crescut de papilloma Virus Uman (HPV), 13 ca numar. Exista peste 100 de tulpini ale acestui virul, insa numai 13 dintre ele prezinta risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Alte cauze ale acestui cancer mai pot fi reprezentate de: radiatii, contacte sexuale cu parteneri multipli (modificari frecvente ale florei vaginale) sau violente (care tensioneaza colul uterin), infectii vaginale repetate, bolile cu transmitere sexuala, anexite, endometrioza, anticonceptionalele si alte medicamente, avroturi repetate, sarcini multiple etc.

Citește și:

Preventie si diagnostic precoce

Cum spuneam mai sus, cel mai folosit pentru depistarea unei patologii a colului uterin, a unor atipii celulare, infectii, rani pe col si cancere in stadii incipiente este testul Papanicolau. Rezultatele testului Papanicolau sunt obtinute in urma examinarii la microscop a celulelor cervicale prelevate in urma unei biopsii. Prin examinarea microscopica se stabileste daca aceste celule sunt normale, daca au aspectul normal, sunt asezate corespunzator, elementele celulare sunt intacte etc. In momentul in care aceste celule sufera modificari se pune problema interpretarii gravitatii acestor modificari, care pot avea semnificatii de la o vaginita banala pana la prezenta cancerului de col uterin. Trebuie sa mai stiti ca o rcoltare corecta se face atat din endocol, cat si din exocol (marginile colului).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.