Setari Cookie-uri

Preventia si diagnosticul precoce inving cancerul de col

In ultima vreme cancerul de col uterin a fost des rostit in special datorita vaccinarii contra HPV. Nu este rau ca femeile au fost influentate prin aceste campanii sa priveasca mai atent problema cancerului de col uterin pentru ca, din pacate, suntem prima tara din Europa ca mortalitate datorita acestei afectiuni.

Leziuni intraepiteliale scuamoase de nivel scazut (LIS)
Aceste modificari ale celulelor scuamoase (celule de la nivelul cervixului uterin) nu sunt invazive dar pot deveni in timp, desi celulele anormale revin uneori, in mod spontan, la aspectul normal.

Leziuni intraepiteliale (scuamoase) cu nivel ridicat
Acestea nu dispar in general fara tratament iar probabilitatea ca acestea sa se transforme in cancer este mai mare in lipsa unui tratament specific. Partea buna este ca toate leziunile scuamoase pot fi vindecate, astfel va fi inlaturat riscul de aparitie al cancerului de col uterin pe acest fond. Daca le depistati in timp util (adica anual sa faceti testul Papanicolau) preveniti intr-un procent foarte mare cancerul de col.

Cancer invaziv
Aceasta clasificare indica probabilitatea afectiunilor canceroase de a se transmite la colul uterin si mai departe.
Sistemul Bethesda nu este singura metoda de clasificare a rezultatelor testului Papanicolau, tocmai de aceea este indicat sa va intrebati medicul care este semnificatia testului, astfel incat sa va lamuriti intocmai.

Citește și:

Cand se face testul Papanicolau?

Acest test se face inca de la inceprea vietii sexuale. Este recomandat ca in primii doi-trei ani de la inceperea vietii sexuale sa se efecteze doua frotiuri anual, apoi pana la 30 de ani unul pe an. Dupa aceasta varsta cel tarziu din doi in doi ani, iar dupa 50 de ani se impune ca screening (chiar daca la noi in tara inca nu este un screening al cancerului de col uterin oficializat, totusi fiecare femeie trebuie sa aiba responsabilitatea prorpiei sanatati). Trebuie mentionat ca inainte cu 2-3 zile de efectuarea testului femeia nu trebuie sa intretina contacte sexuale si nici sa execute cu o saptamana inaintea testului spalaturi vaginale. Nu este recomandat testul in cazul in care femeia are diagnosticul unei patologii genitale si se afla sub tratament. Testul Papanicolau nu este dureros.

Alte teste

Citește și:

Alaturi de Papanicolau (PAP-testul) se pot efectua pentru un rezultat mai precis si alte teste asociate. Cervicografia spre exemplu se realizeaza pentru o mai buna diagnosticare si evaluare a unei patologii de col, de exemplu a unei rani. Cervicografia poate fi folosita pentru triajul femeilor cu risc la infectiile cu HPV, cum ar fi femeile cu antecedente de condilomatoza vulvara. Cervicografia nu poate inlocui insa testul Papanicolau in ceea ce priveste detectia, insa se foloseste impreuna cu acesta pentru un rezultat mai exact, infectarea cu HPV nu se poate observa la PAP-test, ci doar anomaliile celulare. Tot pentru depistarea HPV exista doua categorii de teste: HPV detectie de tipuri oncogene (dar nu arata decat infectarea, nu si cu ce tipuri de tulpini HPV) si HPV genotipare (identifica exact cu ce tulpini HPV sunt infectate celulele respective). O alata analiza asociata PAP-testului este colposcopia, o metoda considerata mai sensibila decat PAP-testul, insa nu poate fi folosita ca sreening datorita costurilor foarte ridicate.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
17 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.