Setari Cookie-uri

Negii genitali - semnal de alarma sau nimic ingrijorator?

Care sunt cauzele apritiei negilor genitali si cum pot fi tratati!

Condilomatoza genitala (negii genitali, vegetatie veneriana sau verucile genitale) a fost relatata inca din antichitate, fiind probabil una din cele mai frecvente infectii genitale prezente atat la barbati cat si la femei.

condilomatoza genitala Foto interior si prima pagina: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock

Ce sunt negii genitali?

Condilomatoza genitala, cunoscuta de majoritatea persoanelor ca si negi genitali, reprezinta prezenta uneia sau a mai multor excrescente de diverse forme, dimensiuni si culori (mari, mici, conopidiforme, in creasta de cocos, aplatizate, sferice, roz, gri, maronii etc), excrescente ce apar atat in zona genitala, cat si pe restul corpului. Aceste excrescente se formeaza prin infectarea celulelor epiteliale (din stratul superficial al pielii – epiderma) de catre una sau mai multe tulpini ale virusului HPV. Acest virus (papilloma virus uman) modifica structura ADN-ului celular si ii determina modificari ale metabolismului, ale functiilor celulare si ale multiplicarii, aceasta modificandu-se in celule cu potential canceros. Celulele infectate se multiplica necontrolat si determina excrescenta vizibila. In timp, mutatiile la nivelul materialului genetic ale acestor celule degenereaza din ce in ce mai mult functiile celulare, astfel aceste celule pot declansa cancer (de piele, de col etc).

Citește și:

Aceste veruci pot sa apara in zone vizibile, precum zona perianala, pubiana, pe partea interna a coapselor, pe labiile mici si mari, insa de asemenea ele pot fi prezente in tinteriorul vaginului, pe colul uterin, in uretra sau chiar la nivel recto-anal. La barbati de asemenea se pot localiza la nivelul penisului (pe corp, preput, cap sau fren [ata penisului]), pe scrot, la nivelul perineului, zona perianala, coapse, fesieri, insa si la nivel ano-rectal sau in uretra. Asadar, exista deci situatii in care acesti negi sa existe, insa nu sunt accesibili vederii, motiv pentru care persoana respectiva nu stie ca este infectata si mai ales nu stie ca transmite infectia. Mai exista si cazurile in care infectia cu HPV, care determina aparitia verucilor, sa nu fie macroscopica, adica sa nu fie decelabila cu ochiul liber, astfel persoana respectiva poate afla ca este infectata doar in urma unor teste specifice.

Citește și:

Condilomatoza genitala simptome

Simptomatologia condilomatozei este una nespecifica, deloc alarmanta, atfel ca pacientul poate trai mult timp cu aceasta infectie si cu prezenta negilor fara a simti nevoia sa treaca pe la medic pentru a vedea despre ce problema dermatologica poate fi vorba. De obicei pacientii ajung la medic cand deja au aparut alte probleme, de exemplu cele canceroase, care au avut la baza infectia cu HPV, insa nu au luat-o in considerare. Pot sa apara unele simptome in functie de localizarea verucilor, de exemplu modificari ale secretiei vaginale, secretie peniana, uretrala, usturimi sau disconfort la urinare, disconfort la difecatie sau in timpului actului sexual anal, discomfort in timpul actului sexual vaginal etc. Pacientul mai poate simti mancarimi, ceea ce il determina sa duca mana pe neg si sa se scarpine, apoi cu mana atinge alta zona a corpului pe care o infecteaza: reinfectare!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.