Setari Cookie-uri

Negii genitali - semnal de alarma sau nimic ingrijorator?

Care sunt cauzele apritiei negilor genitali si cum pot fi tratati!

Cum se pune diagnosticul de condilomatoza genitala?

Condilomatoza genitala nu trebuie sa fie obligatoriu evidenta, poate ca nu este macroscopica si medicul ginecolog nu o poate sesiza la un examen ginecologic simplu, de rutina, cu palpare si inspectie cu valve. De aceea se recomanda ca orice femeie sa efectueze regulat testul Babes-Papanicolau unde se pot decela atipiile celulare (inclusiv cele determinate de modificarile genetice pe care HPV le declanseaza in celulele epiteliale ale colului uterin), apoi, in functie de rezultatele testului Papanicolau se face colposcopie, punctie-biopsie si daca este certificata infectia cu HPV se fac teste genetice pentru depistarea ADN-ului si stabilirea cu certitudine a tulpinii de HPV cu care pacienta a fost infectata. Se mai poate face uretroscopie pentru a vizualiza mucoasa uretrala si sesizarea verucilor la acest nivel.

Citește și:

In cazul barbatilor se face inspecitia organelor genitale si uretroscopie, eventual cu punctie si examinarea la microscop a celulelor din excrescenta, iar daca se certifica prezenta HPV se fac teste de determinare genetica a tulpinilor virale.

Negi genitali tratament

Negii genitali se trateaza, insa infectia nu. Mai exact, excrescentele se trataeaza cu diverse solutii care le ard, la frig prin crioterapie, fie sunt distruse la caldura prin cauterizare, in arc elecric cu bisturiul electric sau cu laserul. Local infectia dispare si pacientul cel putin in acea zona nu mai transmite infectia. Verucile inaparente nu pot fi depistate, astfel ele raman active si infectia se transmite mai departe, fara ca acestea sa poata fi tratate (evident, nimeni nu poate ghici unde in corp se afla cateva celule infectate cu HPV). Insa s-au observat recidivele infectiei dupa distrugerea verucilor sau persistenta rezultatelor pozitive la analizele pentru HPV in urma distrugerii verucilor. Astfel, se considera ca infectia nu poate fi indepartata, insa verucile pot fi distruse limitand astfel transmiterea si autoinfectarea (reinfectarea prin atingerea pacientului a unei verugi, apoi atingerea altei zone din corp unde transmite virusul).

Citește și:

Metode de preventie pentru condilomatoza genitala

Foarte importante sunt metodele de preventie:

  • Sexul protejat cu prezervativ;
  • Chiar daca suna ironic, analiza organelor genitale ale partenerului (cu tandrete, se poate ca el sa nu stie ca este inspectat) si daca prezinta veruci se recomanda intai tratarea acestora pentru a nu mai transmite infectia apoi contact sexual cu prezervativ (nu uitati ca infectia se transmite si prin simpla atingere a pielii). Evitati sexul oral sau anal neprotejat, infectia putandu-se transmite si la nivel oral.
  • Evitarea probarii produselor de uz personal: costum de baie, lenjerie intima, lenjerie de pat folosita de altcineva, neschimbata, prosopul folosit la comun etc.
  • Spalarea frecventa a mainilor si prevenirea reinfectarii, spre exemplu daca prezentati un neg si l-ati atins, spalati-va mainile inainte de a atinge alta zona a corpului;
  • Evitarea interventiilor ce se considera a fi medicala insa sunt realizate de persoane neavizate sau in spatii neavizate. Orice control medical sau interventie trebuie realizata numai in cadre spitalicesti de catre persoane specializate in domeniul sanatatii, atestate.
  • Daca ati observat prezenta unui neg, mergeti la medic pentru a rezolva problema dermatologica, nu uitati ca aceasta se poate oricand transforma in cancer!
  • Pentru femei: efectuati cu regularitate, cel putin o data pe an, testul Papanicolau.
  • Puteti alege vaccinarea impotriva celor doua tulpini de HPV, insa atentie, acest vaccin nu va apara de cancerul de col uterin (care are si alte zeci de cauze) si nici de infectia cu alte tulpini de HPV (aproximativ 100 transmisibile la om).


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.