Setari Cookie-uri

Terapia ca un mod de viata

Primele semne ale autismului sunt legate de: semnalizarea anormala a senzatiei de foame, somnul modificat, jocul cucu bau, curiozitatea scazuta (nu au dorinta de a explora fata mamei in perioada 3-6 luni), seriozitatea excesiva, netransmiterea nonverbala a dorintei de a fi luat in brate, reactia inexistenta cand sunt strigati pe nume, nerealizarea contactului vizual, intarzierea in dezvoltar

Analiza comportamentala aplicata (ABA) este o stiinta a comportamentului uman, o tehnica prin care se evalueaza mediul in care traieste o persoana, apoi se fac anumite schimbari cu scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul uman, in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social. Un program eficient de terapie ABA, cu rezultate bune trebuie sa cuprinda un numar de minim 20 pana la 40 de ore de terapie pe saptamana.

O alta metoda prezentata la Conferinta a fost PECS - un sistem de comunicare bazat pe imagini, special pentru copiii care nu au dobandit sistemul verbal de comunicare. Copiii care ating varsta de 4-5 ani si nu pot sa vorbeasca au nevoie sa fie ajutati sa comunice, iar prin acest sistem se pun la dispozitia copilului imagini care contin lucrurile de care copilul ar putea avea nevoie: apa, mancare, dulciuri, jucarii, toaleta, vreau pauza, mi-e somn, vreau la plimbare, ma doare ceva. Copilul este invatat ce inseamna fiecare imagine si cum o poate folosi pentru a primi ceea ce doreste.

Citește și:

Conform Ancai Dumitrescu, singurul psiholog din Romania acreditat BCBA, succesul in terapia persoanelor cu autism depinde de 4 factori majori: varsta la intrarea in program; potentialul (nivelul cognitiv, stabilitatea atentiei, capacitatea de intelegere), gradul de implicare al familiei; profesionalismul si experienta echipei de terapeuti, la care se mai adauga respectarea unui program constant si selectarea metodelor de terapie sau imbinarea acestora. Este important ca terapia sa nu se desfasoare in reprize, specialistii sfatuiesc parintii sa nu ia pauze in primul an de terapie, sa continue stimularea si interventia pe comportamentele neadecvate si in afara programului de terapie si in weekend! Nu exista o terapie predefinita pentru toti copiii cu autism. Terapia se aplica individual pentru fiecare copil in parte, in functie de stimulii la care raspunde.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.