Setari Cookie-uri

Terapia ca un mod de viata

Primele semne ale autismului sunt legate de: semnalizarea anormala a senzatiei de foame, somnul modificat, jocul cucu bau, curiozitatea scazuta (nu au dorinta de a explora fata mamei in perioada 3-6 luni), seriozitatea excesiva, netransmiterea nonverbala a dorintei de a fi luat in brate, reactia inexistenta cand sunt strigati pe nume, nerealizarea contactului vizual, intarzierea in dezvoltar

Un studiu realizat de catre specialistii Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism in urma analizei fiselor de evaluare a 50 de copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist, releva faptul ca primele 3 lucruri pe care si le doresc parintii inainte de intrarea copilului in terapie sunt urmatoarele: copilul sa vorbeasca 85%, sa interactioneze cu ceilati (adulti sau copii) 80%, sa manance singur/sa manance mai bine (mai diversificat) 65%. Aceste lucruri de obicei devin prioritare in terapie si pentru achizitionarea lor cat mai rapida si consistenta, parintii trebuie sa lucreze alaturi de terapeuti.

Conform dr. Radu Naghiu, copilul cu autism are doua perechi de parinti: parintii pana in momentul aflarii diagnosticului si parintii de dupa aflarea diagnosticului. Dupa ce diagnosticul de autism este pus copilului lor, in multe cazuri parintii intra intr-o stare de soc, similara cu tulburarea de stres post-traumatica (TSPT). Pentru ca toate terapiile se adreseaza parintilor copiilor cu autism si parintii sunt cei care aleg una sau mai multe terapii pentru copilul lor, este absolut necesara interventia precoce si la nivelul parintilor, pentru scoaterea acestora din starea de soc in vederea informarii si alegerii celei mai bune terapii pentru copilul lor.

Citește și:

Conferinta a avut un invitat special - psihologul olandez Ella Lobregt-van Buuren care a prezentat ca studiu de caz programele existente pentru tinerii si adultii cu Tulburari din Spectrul Autist (TSA) din cadrul clinicii Dr. Leo Kannerhuis din Olanda, clinica care ofera ingrijire specializata si suport pentru persoanele cu TSA, cu abilitati medii si inalte. Sunt oferite servicii in sistem de clinica (24 de ore), part-time si ambulatoriu, clinica fiind casa a peste 1854 de pacienti si familiie lor. Dr. Leo Kannerhuis ofera o combinatie intre tratament si educatie academica, sociala si profesionala, avand la baza conceptul de ingrijire pe toata viata care tine cont de: educatie/scoala, munca, recreere, prieteni, relatii si sexualitate, contactul cu institutiile.

In concluzie, trebuie ca terapeutii si parintii sa realizeze un echilibru realist intre lumea persoanelor cu autism Si lumea noastra, intre adaptarea lor prin intermediul programelor terapeutice si adaptarea noastra la nevoile lor, prin adaptarea mediului si a activitatilor propuse prin programe. Terapia persoanei cu autism este si trebuie privita ca un mod de viata.



Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.