Setari Cookie-uri

Relatiile parinti - adolescenti

Sub aspectul atitudinii adolescentilor in ceea ce priveste interventia parintilor in viata lor sexuala, raspunsurile la afirmatia:" Sexualitatea nu-i priveste pe parinti", au fost:

Sub aspectul atitudinii adolescenilor in ceea ce privete intervenia parinilor in viaa lor sexuala, raspunsurile la afirmaia:” Sexualitatea nu-i privete pe prini”, au fost:
De acord: 78% dintre biei si 67% dintre fete;
Impotriva: 19% dintre baieti si 29% dintre fete.
(Dragostea i sexualitatea adolescenilor - pentru biei, 2001)

Copilul care vorbea intruna i punea o mie de intrebari pe minut i-a redus vocabularul acum la expresii monosilabice de genul: „nu tiu”, „poate”, „am uitat', „ha?”, „nu”, „aha”, „cine_ eu?” etc. In afara de acestea, aparatul de recepie nu mai inregistreaza decat mormaieli, maraieli, bombaneli i tanguieli, iar puntea de comunicare a disparut, prinii i adolescenii par a vorbi doua limbi diferite.

Muli dintre prini provin din familii in care nu li s-au oferit decat puine informaii (sau nici una) despre schimbarile fizice din adolescena, despre principiile privind intalnirile de prietenie cu persoanele de sex opus, sau despre cum sa faca fata presiunii anturajului.

De fapt, majoritatea parinilor de azi provin din generaia care a spus „da” la toate i le vine greu sa-i invee copiii sa spuna ”nu”. Aceti parini considera ca ar fi ipocrii daca ar proceda astfel, aa ca evita subiectul sau transmit mesaje derutante.

Implicarea prinilor, comunicarea i, mai presus de toate, dragostea, au o influena pozitiva fantastica asupra deciziilor adolescenilor cu privire la relaii i sex. In educaia sexuala a adolescenilor, abloanele sunt ineficiente pentru ca nu in de profilul personalitii adolescentului - factor critic pentru o dezvoltare sexuala sanatoasa. Se intampla des ca parinii care se ineleg cu copii lor, care “comunica”, sa afle brusc ca fata lor are o viaa amoroasa despre care nu tiau nimic. Lucru de multe ori greu de admis: dreptul la intimidate i nevoia crescuta de intimidate a adolescentului faa de acest aspect al vieii lui.

Nu este obligatoriu ca adolescenti sa abordeze subiectul vieii lor sexuale cu parinii. Parinii nu vorbesc in general despre viaa lor sexuala cu copii lor - fiecare cu gradina sa secreta. i asta pentru ca este mai uor sa se vorbesca despre probleme generale decat despre problemele intime. exista parini care accepta ca fiul sau fiica lor sa aiba o poveste amoroasa i sexuala, cu condiia sa fie informai despre tot ce se intampla. Exista mame care procura pilula pentru fetele lor inainte ca aceasta sa fi pomenit de ea. Uneori, fetele reacioneaza violent la aceast imixtiune in viaa lor intima, pentru ca se simt umilite si suporta greu ca mama lor sa le priveasca astfel sexualitatea. Unele, din provocari sau ciuda, nu vor folosi aceasta contracepie forata, ceea ce poate sa duca la mari riscuri.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.