Setari Cookie-uri

Relatiile parinti - adolescenti

Sub aspectul atitudinii adolescentilor in ceea ce priveste interventia parintilor in viata lor sexuala, raspunsurile la afirmatia:" Sexualitatea nu-i priveste pe parinti", au fost:

Unii parini refuza sa admit ca odorul lor a crescut nu ca sa-l sacaie i ca sa abuzeze de puterea lor, ci ca sa incetineasca trecerea timpului „personificata” de copilul lor. Cu cat il vor trata ca pe un copila imatur, cu atat timpul va ramane pe loc i ei se vor simi tineri. Alti prini constata intelectual ca adolescentul lor devine un adult, dar nu-l ineleg din punct de vedere emoional. Accepta nevoia lui de autonomie, dar in acelai timp sufera pentru ca se simt respini, apar reprouri de tipul: „Dupa tot ce am facut pentru tine!”

Relaiile in familie se complica odata cu apariia, mai mult sau mai puin oficiala, a primelor indragostiri. Prinii viseaza sa regaseasca nepasarea i atitudinea uuratica a adolescentului... Iar atunci cand adolescentul lor incepe sa se intalneasca cu o fata, retraiesc in felul lor acele emoii trecute. In consecina, fara sa-i dea seama, pot sa fie in competiie cu el i sa pozeze ca rival. Nu ca sa o seduca pe prietena in locul fiului, (evident nu e ceva sexual), dar tatal ar putea sa faca o reflecie asupra felului in care fiul sau abordeaza aventurile sau sa faca o remarca ofensatoare despre lipsa lui de experiena. Nici mama nu va ramane mai prejos: o va gasi pe iubita vulgara, tearsa, prost crescuta...din aceasta cauza, din cauza nostalgiei persistente, unele reacii par excese sau de neineles.

Cand un adolescent vrea sa zboare cu propriile sale aripi, prinii nu se pot abine sa nu se ingrijoreze. Capcanele de care se tem, uneori pe buna dreptate, nu lipsesc deloc: frecventarea unor persoane nepotrivite, alcoolul, tutunul, drogul, sexualitatea, violenta...

Atitudinile prinilor i implicaiile lor in dezvoltarea sex-rolurilor sunt diverse, dar deloc lipsite de importana. Potrivit cercetarilor facute (Psihologia vietii de cuplu, p.155, 2002) au fost identificate patru tipuri de atitudini parentale in legatura cu inceperea vieii sexuale la adolescenii liceeni, i anume:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.