Setari Cookie-uri

Relatiile parinti - adolescenti

Sub aspectul atitudinii adolescentilor in ceea ce priveste interventia parintilor in viata lor sexuala, raspunsurile la afirmatia:" Sexualitatea nu-i priveste pe parinti", au fost:

Unii parini sunt linitii de o relaie amoroasa regulate a copilului lor: el sau ea nu va face prostii, el sau ea ii organizeaza viaa ca sa invee bine i sa fie indragostita. Alii sunt preocupai de instalarea intr-o viaa de cuplu, chiar in casa lor, cand exista perspectiva unor ani de studii.

Chiar daca parinii ineleg atitudinea adolescentului lor, au puin nostalgia acelui timp cand „copilaul” lor le era complice i.... uor de manuit; cand ii admira gratuit i fara condiii. Acum prinii nu mai sunt eroi i parerea lor poate fi discutata, criticata, ba chiar ignorata.

Prin opoziia lui, adolescentul simte ca exista. Gsindu-i propriul loc, devine el insui, deci neaparat diferit de parinii sai. Aceasta etapa de afirmare de sine se face mai mult sau mai puin lent, in funcie de personalitatea fiecaruia i de familia de care incearca adolescentul sa se demarce. Uneori, „ruptura” se limiteaza la o simpla distanare, alteori, la un adevarat razboi deschis: piercing, tatuaje, par vopsit, certuri, mici delicte, orice lucru care sa exprime revolta i sa-l faca remarcat, unic.

Unii parini, prea autoritari sau dimpotriva prea protectori, nu faciliteaza deloc lucrurile. Intervenind prea mult in viata copilului lor, ii provoaca o lipsa de incredere, care va sta la originea dificultilor relaionare.

Muli adolesceni refuza sa semene cu parini lor sau sa devina ca ei. „ Prea multa angoasa!” spun ei. Nu se jeneaza ca sa remarce ca, la patruzeci de ani, parinii sunt „scoi din circuit” sau depii, incapabili sa faca sport, sa asculte adevarata muzica sau sa fie mai sensibili la „cauzele importante”.

Aceti parini sunt „plesnii” peste faa de entuziasmul i cautarea absolutului al adolescentului; ii dau seama ca idealurile lor s-au tocit odata cu trecerea timpului. Ei observa ca parini sunt mai puin antrenai in pasiune i lucruri uuratice, prea dominai de constrangeri i teama (de boala, moarte, de a pierde ceea ce au). Au invat sa cantareasca lucrurile, sa vada reversul medaliei, sa gandeasca inainte de a aciona, sa le fie teama de dorinele lor. Unii aduli ii dau seama atunci ca au fost infideli lor inii. Astfel, intre cele doua generaii se pot instala amaraciune, agresivitate sau distana.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.