Setari Cookie-uri

O societate isi are medicii pe care ii merita

Victor Costache a plecat in 2001 sa lucreze ca medic rezident in Toulouse si a ramas acolo. Medicul crede ca Romania face greseala Marii Britanii care a pierdut in perioada postbelica un mare numar de medici buni, ajungand in prezent ca unul din doi medici sa fie strain.


Exista cu siguranta o diferenta de imagine odata cu integrarea in UE. Pot spune ca integrarea este cel mai bun lucru care li s-a intimplat romanilor in ultimii doua mii de ani iar medicilor romani in ultimii saizeci. Mult timp s-a crezut ca aderarea Romaniei si Bulgariei este un fel de gluma ( de vazut turcii care se chinuie de vreo trizeci de ani ), apoi multi au crezut (medici si personal administrativ din spitalele din Franta si Marea Britanie) ca vom intra in UE dar mai mult cu numele iar dreptul de libera circulatie a medicilor se va pune in aplicare foarte tardiv. Din fericire si spre surpriza generala nu a fost asa si acum suntem pe picior de egalitate cu colegii germani, spanioli sau italieni. Pentru a-ti putea pune in evidenta calitatile profesionale trebuie sa fii acoperit si sa poti lucra sub un cadru juridic asemanator cu ceilalti colegi din tara de origine, altfel este foarte frustrant si vor aparea intotdeauna surse de discriminari si inegalitati.

Stiti cati medici romani lucreaza in Franta? A crescut numarul lor de la 1 ianuarie 2007?

Nu stiu numarul de medici romani care lucreaza in Franta si sunt sigur ca nici macar persoanele abilitate in minister sa cunoasca acest numar nu il stiu cu exactitate. Numarul lor a crescut cu siguranta. Zilele trecute vorbeam cu unul din sefii de departamant de la Universitatea din Grenoble si imi spunea ca favorizeaza din ce in ce mai mult venirea in spital a medicilor din Romania, in detrimentul surselor “clasice” frantuzesti de medici straini (Africa de Nord si Orientul Mijlociu)

Cat de greu este sa ajungi sa lucrezi in sistemul medical francez? Credeti ca este la fel de greu pentru un medic din Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Polonia sa lucreze aici?

Sincer, cred ca romanii sunt mai usor aceptati in sistemul medical francez deoarece suntem cunoscuti ca francofoni si apreciati pentru capacitatea de adaptare si puterea de munca. In plus putem vorbi de un adevarat lobby medical romanesc in Franta. Suntem atat de multi implantati aici ca putem in sfirsit sa ne alegem oamenii cu care lucram pe viitor.

Ce trebuie sa faca un medic roman care vrea sa lucreze in Franta?

Trebuie sa aiba un CV acceptabil, sa vorbeasca franceza si sa scrie la un sef de departament pentru a cauta initial un post de rezident sau medic specialist asistent pentrua putea apoi sa evolueze in functie de specialitatea in care e si de oportunitatile din sistem.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.