Setari Cookie-uri

O societate isi are medicii pe care ii merita

Victor Costache a plecat in 2001 sa lucreze ca medic rezident in Toulouse si a ramas acolo. Medicul crede ca Romania face greseala Marii Britanii care a pierdut in perioada postbelica un mare numar de medici buni, ajungand in prezent ca unul din doi medici sa fie strain.

Cat castiga (cu aproximatie) pe an un medic pe an in Franta?

Fara garzi, salariul este de 1200 de euro ca rezident, 2100 ca medic specialist si 4000 ca medic primar debutant.

Puteti face o comparatie intre sistemul medical romanesc si cel francez?

Sistemul medical romanesc a fost initial copiat dupa cel francez. Cand spun initial ma refer la inceputul secolului trecut si la perioada interbelica. Odata cu mareata venire a comunismului, sistemul medical a intrat intr-o faza de inghetare pe care s-au grefat implanturi bolsevice care nu au facut decat sa inceapa sa il distruga. Catastrofa s-a accentuat odata cu 1989 de catre nesfirsita tranzitie, peregrinarea unei pleiade de ministri si secretari de stat care erau ocupati sa schimbe ce a facut precedentul sau sa nu faca nimic. La acesta s-a adaugat degradarea imaginii medicului in societatea romaneasca. Astfel, de multe ori medicii ai fost transformati in niste tapi ispasitori pentru tot ce este rau in tara noastra. A aparut in mass media conceptul de medic-hot, medic spagar, medic cersetor, medic violator, etc., pe care nu le-am intalnit in nici o tara din Europa de Vest.

Sunt medicii romani pregatiti sa faca fata cerintelor oricarui sistem medical din Europa?

Medicii romani sunt pregatiti sa faca fata oricarui sistem medical din lume. Din fericire universitatile noastre inca reusesc sa inspire generatii intregi de tineri. Ramane de vazut cat timp sistemul de invatamint romanesc va reusi sa mai creeze vocatii. Ramane de vazut cat timp trecerea la un sistem de invatamint prost modelat dupa cel din Occident nu ne va distruge si ceea ce a mai ramas din elita romaneasca. Cu siguranta, nu actualul ministru al invatamantului ne va putea raspunde la o intrebare despre problemele elitei romanesti.

Tinerii din ziua de azi trebuie sa stie ca meseria de medic este una nobila iar o diploma romaneasca este si va fi inca bine primita in Occident, atat timp cat tara romaneasca va continua sa isi alunge peste tara valorile.

E Romania in pericol sa ramana fara medicii tineri dupa 1 ianurie 2007?

O societate isi are medicii care ii merita. Romania face greseala Marii Britanii postbelice care si-a pierdut un mare numar de medici buni in Statele Unite si a vrut sa compenseze printr-un import masiv de medici indieni si pakistanezi. Astfel au ajuns ca astazi sa fie in criza, ca unul din doi medici sa fie de origine straina iar ca unii sa fie prinsi punand bombe in aeroporturi. E bine de stiut ca medicii din Romania vor putea acum sa plece liber din tara nemeiexistand vize, frontiere sau bariere birocratice, in timp ce politicienii nostri vor pleca din ce in ce mai multi sa se trateze in strainatate nemaiavand incredere in sistemul pe care ei insusi l-au creat si intretinut. Este insa de acord populatia din Romania sa continue sa plateasca studiile primilor si derivele ultimilor?


Sursa: Revista Medica


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.