Setari Cookie-uri

5 Beneficii curioase ale sportului asupra sanatatii

Se spune des ca sportul este deosebit de benefic pentru sanatate, frumusete, dar si pentru buna functionare a creierului ori pentru mentinerea tineretii. Insa cum sunt posibile toate aceste efecte? De ce este atat de necesar sportul si cum actioneaza asupra organismului nostru?

Isi face loc tesutul adipos in zonele in care muschiul se atrofiaza; pielea isi pierde din tonus, elasticitate si se rideaza, se cuteaza, imbatraneste pentru ca nu mai este atat de bine irigata cu sange. Stiati ca pielea este ultimul organ unde ajung nutrientii, vitaminele si mineralele din sange? Cea mai usoara carenta nutritionala afecteaza pielea. In lipsa sportului, corpul nostru nu mai este la fel de bine oxigenat si hranit (ne referim la tesuturi, la celule) din mai multe motive:

slabeste prin sport

  • Multe capilare care depind de miscare sunt inchise;
  • Oamenii care fac miscare au mai mult sange care este depozitat in splina si ficat, astfel incat sa asigure o irigare foarte buna a muschilor cand incep miscarea. Acesta este si motivul pentru care o persoana neantrenata care vrea sa faca sport si exagereaza pentru pregatirea sa, simte o durere puternica in abdomen, in partea stanga sau dreapta, care ii taie respiratia – se contracta capsula hepatica sau splenica pentru a aduce un aport mai mare de sange, aport de care ar avea nevoie persoana respectiva pentru acea activitate, dar pe care nu il are si il va dobandi prin antrenamente repetate.
  • Sportul ajuta la eliberarea unor hormoni si substante care inhiba procesele de senescenta – procesele de imbatranire.

Si ca sa va convingeti, aflati pana la ce varsta a facut sport zilnic cel care a trait 156 de ani!

Citește și:

sportul imbunatateste memoria

Sportul ne face mai destepti

Sportul ajuta si la o foarte buna irigare a creierului, astfel incat celulele cerebrale sunt mai bine hranite si oxigenate. Un plus ii revine faptului ca sportul inhiba si imbatranirea acestor celule, astfel neuronii – celulele nervoase – nu mai mor la fel de repede ca in cazul unei persoane sedentare.

Ceea ce este cu adevarat uitmior este ca un studiu recent realizat a scos la iveala cum neuronii celor care fac sport se divid mai repede. La normal se considera ca anumite tipuri de neuroni din creierul nostru s-ar putea inmulti o data la 50 de ani, la 60 de ani, astfel ca daca o astfel de celula moare la varsta de 30 de ani de exemplu, este greu sa credem ca ar fi inlocuita la 80 de ani de alta... se considera astfel ca o mare parte din celulele din creier nu se divid.

Surse foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.