„Boala varicoasa reprezinta un proces lent pe parcursul caruia peretele venos este afectat, iar in timp aceasta se extinde și catre tesuturile din jur. Pe langa faptul ca sunt inestetice, varicele sunt insotite frecvent si de durere, iar in cazurile cele mai grave apar si inflamatii ale picioarelor.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Patrut.

Principalele 5 cauze care duc la aparitia varicelor Tromboflebita superficiala

Principala cauza a aparitiei varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficiala afecteaza venele de la suprafata pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta si venele membrului superior. Aceasta este identificata prin aparitia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la ingrosarea vizibila a acesteia. Tromboflebita superficiala aparea in timpul sarcinii, in urma unui zbor cu avionul sau atunci cand o persoana sta o perioada lunga de timp imobilizata la pat sau in scaun cu rotile.

Tumoarea abodminala sau fibromul uterin

Un alt factor cauzator de varice este tumoarea abodminala sau fibromul uterin. Fimbromul uterin reprezinta o masa celulara care apare sub forma unei excrescente benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o varsta reproductiva. Acesta se poate dezvolta in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia. In plus, hormonii secretati de corpul femeii, estrogenii si progesteronul, determina creșterea fibromului.

Sarcinasi varicele

In perioada sarcinii, datorita dublarii volumului sanguin dar și a faptului ca femeia gravida incepe sa caștige kilograme in plus, venele incep sa fie suprasolicitate si astfel apar varicele. In aceasta situatie, sangele in loc sa se intoarca la inima stagneaza.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: