Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre durerile de stomac

Durerile de stomac sunt modalitatea organismului de a-ti semnala ca ceva nu este in ordine, fie ca e vorba despre infectii cu virusi, bacterii sau simple iritari.

Dureri de stomac Durerile de stomac sunt modalitatea organismului de a-ti semnala ca ceva nu este in ordine, fie ca e vorba despre infectii cu virusi, bacterii sau simple iritari.
Se mai intampla din cand in cand sa simtiti o jena in capul pieptului sau sub coaste, mai mult spre partea stanga, iar acest disconfort sa fie strans legat de alimentatie. Poate deja ati aflat ca unele alimente va produc acest disconfort sau pur si simplu apare spontan, dupa masa cel mai adesea, dar nu este exclus sa apara atunci cand simtiti senzatia de foame.
Este vorba despre durerile de stomac care pot fi sustinute nu doar de o alimentatie incorecta, nesanatoasa, ci si de un stil de viata pe masura, cu mult stres, agitatie, somn putin, fumat, alcool, lipsa unei igiene riguroase in alimentatie sau chiar administrarea unor medicamente sau suplimente care, pe langa efectul care se doreste, influenteaza si sistemul vegetativ simpatic si parasimpatic, crescand secretiile si aciditatea gastrica.Durerile de stomac apar pe fondul unor disfunctii ale acestuia si cel mai des este afectata mucoasa gastrica.

Citește și:

Principalii factori ai durerilor de stomac

Printre factorii majori care se numara drept cauze ale durerilor de stomac amintim:
- Mese copioase si rare, cu perioada mare intre ele;
- Mancatul rapid, fara o corecta masticatie a alimentelor;
- Lipsa unui program de hrana;
- Stresul, oboseala, starile frecvente de enervare, iritabilitate, agitatie;
- Fumatul si alcoolul;
- Afectiuni asociate ale vezicii biliare sau pancreasului;
- Consumul exagerat de alimente acide, fructe, lactate fermentate, bauturi carbogazoase;
- Medicamente;
- Alimente prea reci sau prea fierbinti;
- Alimente infectate, cu multi conservanti, prea condimentate sau alimente insuficient preparate termic.

Simptomatologia afectiunilor stomacului

Simptomele afectiunilor de stomac pot varia sau se pot asocia, avand mai multe variabile care trebuie luate in considerare, spre exemplu frecventa lor, momentul aparitiei (dupa masa, inainte de masa, in timpul mesei, dimineata, noaptea, in timpul zilei), caracteristica durerii, intensitatea, locul unde doare, daca iradiaza sau nu, daca este insotita de regurgitatii sau nu etc. Conform simptomatologiei respective, cel mai des pacientii resimt o durere in capul pieptului care fie are caracterul unei crampe, fie al unei arsuri, iar alteori se manifesta prin dureri cand stomacul este gol si acestea dispar cand pacientul mananca (asa-numitul sindrom de foame dureroasa).

Citește și:

Ce patologii ascund durerile de stomac?

Luand in considerare patologia durerilor de stomac, in primul rand trebuie specificat ca aceste dureri pot fi confundate cu cele pancreatice, cele din colica biliara sau cele ale esofagului. Refluxul gastro-esofagian nu este o patologie strict gastrica sau strict esofagiana ci se caracterizeaza in special prin insuficienta sfincterului cardia, un fel de inel muscular care este situat intre esofag si stomac si care se contracta la finalul mesei cand incepe digestia gastrica pentru a impiedica intoarcerea alimentelor din stomac in esofag. Cand acesta nu mai functioneaza corect, o parte din alimente se mai intorc in esofag in timpul digestiei gastrice si pacientul simte ca “ii vine mancarea pe gat” precum si arsuri in capul pieptului care se datoreaza de fapt efectului nociv al sucului gastric care ajunge pe mucoasa esofagiana, aceasta din urma fiind mai sensibila.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.