Setari Cookie-uri

Sfaturi pretioase pentru prevenirea indigestiei

Specialistii britanici au alcatuit un ghid al digestiei perfecte ce contine un set de reguli si sfaturi utile pentru identificarea si calmarea celor mai des intalnite probleme care afecteaza tractul digestiv.

Luati o "pastila a fericirii" (antidepresive)

Luati o "pastila a fericirii" (antidepresive)

Asa cum stim cu totii, creierul prezinta numeroase conexiuni nervoase, insa putine persoane realizeaza faptul ca si intestinul este strabatut de multi nervi, a declarat medicul Deepak Suri, consultant gastroenterolog la Whittington and St. John and Elizabeth Hospitals din Londra.

"Intestinele au propriul lor sistem nervos. Din acest motiv oamenii simt acei «fluturasi» in stomac atunci cand sunt nervosi sau spun ca au un stomac «ciudat» inainte de un eveniment important", a explicat medicul britanic.

Stresul este vinovatul principal pentru un procent mare de maladii digestive, spune medicul Nick Read, presedintele IBS Network. "Stresul indeparteaza sangele din sistemul digestiv, uscand acele secretii care ajuta la digestia alimentelor si provoaca spasme musculare si durerile de stomac".

Din acest motiv, unul dintre cele mai bune tratamente prescrise pacientilor care acuza simptome cronice de IBS are la baza o doza mica de antidepresive - de regula se recomanda medicamentul Amitriptilin. "El desensibilizeaza intestinul si este folosit destul de des atunci cand pacientii au inca probleme dupa ce au incercat tratamentele uzuale, bazate pe medicatia antispastica si pe laxative".

Doua treimi dintre pacientii suferind de IBS afirma ca tratamentul psihologic amelioreaza simptomele atunci cand medicina clasica nu i-a ajutat, afirma medicul Julian Stern, psihiatru la St Mark's Hospital din Harrow, specialist in analiza relatiei dintre traumele emotionale si bolile digestive. "Nu spunem ca problema s-ar afla in creier, dar stresul si alte probleme psihologice netratate pot fi un factor important".

Sunt disponibile numeroase tratamente in acest registru, care merg de la consilierea acordata in cazurile de rapire, pierderea unor persoane dragi sau alte traume si pana la terapia prin hipnoza - eficienta in cazul a doua treimi dintre pacienti - si la terapiile cognitive si comportamentale. Disponibilitatea acestor tratamente variaza in cadrul sistemului national de sanatate britanic, insa acestea pot fi efectuate si in numeroase clinici private.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.