Majoritatea herniilor mici sunt de obicei descoperite intamplator, cu ocazia unor investigatii ale tractului digestiv. In schimb, herniile mari permit refluxul continutului acid al stomacului in esofag si sunt cauza de discomfort pronuntat, arsuri si durere in capul pieptului. In majoritatea cazurilor regimul alimentar si medicatia antiacida inlatura aceste simptome neplacute, insa in cazurile cele mai grave este necesar tratamentul chirurgical.

Dureri in capul pieptului: simptomele herniei hiatale:

Cele mici nu produc simptome sau alte neplaceri. Herniile mai mari produc, datorita refluxului acid din stomac, senzatia de arsura in capul pieptului, durere, greata, eructatii, varsaturi. Aceste simptome se inrautatesc atunci cand persoana afectata se apleaca inainte, ridica o greutate sau se intinde in pat. In cazuri foarte rare, portiunea de stomac ajunsa in torace se torsioneaza si nu mai este vascularizata, fapt ce produce durere severa, dificultate la inghitire si obstructia esofagului.

Cauzele herniei

Sursa foto: Foundry, Pixabay.com

Nu se stie exact din ce cauza se produc herniile hiatale. Hernia hiatala apare atunci cand o portiune din stomac trece din abdomen in torace. Anatomic, cele doua cavitati sunt separate de muschiul diafragm, insa acesta prezinta mai multe orificii de comunicare, printr-unul dintre ele trecand esofagul catre stomac (hiatus esofagian). Hernia hiatala este rezultatul dintre presiunea abdominala crescuta si slabirea fibrelor musculare din jurul hiatusului esofagian.

Uneori, afectiunea apare in urma unui traumatism local. Alteori exista o slabiciune musculara mostenita sau un hiatus prea larg. Insa orice duce la cresterea presiunii abdominale este un factor favorizant al herniei hiatale: tuse severa si persistenta, varsaturi persistente, sarcina, constipatia, efortul fizic. Intre factorii de risc ai acestei afectiuni se mai numara varsta peste 50 de ani, obezitatea si fumatul.

Durerile in capul pieptului: diagnosticul:

Hernia hiatala poate avea aspectul clinic al unui ulcer peptic. Pentru a stabili care dintre cele doua boli este sursa arsurilor retrosternale si a durerii epigastrice este necesara una dintre urmatoarele investigatii:

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: