De multe ori medicii gastroenterolegi se confrunta cu situatia in care au nevoie de o examinare eficienta a tractului digestiv pe toata lungimea sa. Este cazul anemiilor feriprive de cauza necunoscuta, cand se banuieste o sangerare digestiva.

Cand exista suspiciunea unei anemii datorate microhemoragiilor digestive sunt necesare anumite teste pentru a depista locul unde se produce sangerarea. Acesta este o sarcina dificila avand in vedere ca lungimea tubului digestiv la un adult este de aproximativ 9 metri.

In arsenalul medicilor exista cateva metode de investigatie cu ajutorul carora este explorat partial tubul digestiv. Endoscopia este o investigatie care foloseste un tub flexibil dotat cu o sursa de lumina si cu o camera video pentru a cerceta portiunea superioara a tubului digestiv, adica esofagul, stomacul si duodenul. Colonoscopia este asemanatoare endoscopiei dar se foloseste pentru a evalua portiunea terminala a tubului digestiv, rectul, colonul, pana la intestinu subtire.

Insa cea mai mare parte a tubului digestiv, in special a intestinului subtire, se regaseste dincolo de posibilitatile de explorare ale celor doua investigatii de mai sus. Din fericire, majoritatea sangerarilor si hemoragiilor digestive au loc in portiunile de tub digestiv explorabile prin endoscopie sau colonoscopie, iar sursa de sangerare poate fi usor depistata si tratata. Astfel de surse de sangerare sunt hernia hiatala, ulcerele, polipii, varicele esofagiene, cancerul de stomac si de colon.

Cu toate acestea, medicii si pacientii se confrunta cu situatia in care endoscopia si colonoscopia nu pot stabili diagnosticul, situatie in care, suspiciunea asupra sursei de sangerare planeaza asupra restului de intestin. In aceasta circumstanta, CT-ul si RMN-ul nu sunt foarte utile si pana de curand singura modalitate de explorare a acestui segment de intestin subtire era tranzitul baritat. Pacientul trebuie sa bea o solutie pe baza de bariu iar la un interval de timp se efectueaza o radiografie a abdomenului pe care se observa silueta intestinului. Desi acesta metoda se practica de foarte multi ani, ea nu ofera o acuratete prea mare.

S-a incercat constructia unor endoscoape mai lungi, insa succesul a fost limitat, pentru ca odata cu cresterea dimensiunilor controlul si manevrabilitatea acestor instrumente in mainile medicilor scadea.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: