Setari Cookie-uri

Bacteria situata pe locul II in topul celor mai raspandite infectii din lume

Probabil ati crede ca aceasta bacterie este una de care ati auzit foarte des, cum ar fi Candida sau o bacterie ce provoaca boli dermatologice, afectiuni care se transmit usor, ori pate una ce determina frecventele infectii respiratorii. Din pacate, aceasta bacterie care ocupa locul II in clasamentul celor mai raspandite infectii bacteriene din lume, dupa caria dentara, nu este atat de cunoscuta publicului si ca atare prea putini oameni se gandesc sa se protejeze ori sa testeze daca nu au fost infectati, pentru a putea trata infectia.

- Testul respirator la uree (Helicobacter contine o enzima – ureaza - care participa in metabolismul acidului uric), astfel se dozeaza ureea din respiratie (aceasta substanta este volatila si se elimina si la nivel pulmonar). Testul este foarte comod pentru pacient.

- Testul antigenului din materiile fecale: se cere proba de scaun a pacientului sau efectueaza testul chiar medicul care introduce si un tampon pana la nivelul ampulei rectale, aceasta interventie putan provoca un usor disconfort pacientului.

- Biopsia gastrica: este probabil cea mai buna analiza care se poate face in cazul depistarii H.P si evaluarii leziunilor gastrice produse de acesta, insa totodata este si cea mai incomoda pentru pacient. Uneori se recomanda dupa depistarea infectiei, alteori este depistata intai simptomatologia bolii, ca apoi, prin punctie, sa se vada cauza bacteriana a afectiunii. Pacientului i se face o anestezie faringiana cu spray, acestuia ii amorteste limba, poate simti in prima faza o senzatie de sufocare (este falsa, data de anestezic) si un usor gust amar. Apoi se introduce tubul endoscopului (poate crea o senzatie de voma), analizandu-se pe rand esofagul, cardia, stomacul (de unde se preleveaza si o bucata mica de tesut – punctia), spoi sfincterul piloric, duodenul si intestinul. Se observa foarte bine leziunile bolii, se poate certifica boala (gastrita, ulcer, cancer), fiind deci cea mai buna analiza, dar datorita incomoditatii pentru pacient este aleasa doar in cazurile in care se cere obligatoriu (sau la cererea paientului, destul de rara ce-i drept). Pacientul mai poate simti balonari si usoare crampe intestinale atunci cand endoscopul ajunge la nivelul intestinului subtire.

Citește și:

Cum se trateaza infectia cu Helicobacter pylori?

Tratamentul este sofisticat si trebuie adecvat fiecarui pacient in parte. De multe ori, prima care se trateaza este inflamatia gastrica ce poate duce la distructia tesutului, apoi sa se dea tratament dedicat bacteriei. Este imprtanta si dieta precum si celelalte boli asociate pe care pacientul le poate avea, tinandu-se cont si de interactiunile medicamentose, de stadiul bolii gastrice sau duodenale pe care pacientul o prezinta etc. Important este sa urmati cu strictete tratamentul prescris de medic si sa respectati intocmai condiite de igiena.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.