Setari Cookie-uri

Copii pe langa care a trecut Moartea si pentru care a ramas Speranta

Doi tineri din judetul Iasi, care fac parte din lotul copiilor infectati cu HIV in spitalele romanesti, au devenit studenti. Ei au reusit sa infringa boala, discriminarea, saracia si intoleranta societatii si au intrat la facultatile pe care si le-au ales.

Doi tineri din judetul Iasi, care fac parte din lotul copiilor infectati cu HIV in spitalele romanesti, au devenit studenti. Ei au reusit sa infringa boala, discriminarea, saracia si intoleranta societatii si au intrat la facultatile pe care si le-au ales.

Studentii ieseni cu HIV - cazuri unicat

Sunt unicat in judetul Iasi, sunt unicat pe tara, sunt unicat in Europa si... poate, chiar in lumea intreaga. Sunt niste cazuri exceptionale. Si cu toate acestea, trebuie sa ramina anonimi. Pentru ca asa le cere societatea, pentru ca asa se simt mai protejati.

Sunt copii nascuti in perioada 1988-1990, din familii sanatoase, si infectati in conditii neelucidate, in momente nedefinite, in locuri imposibil de localizat. Au existat si teorii conspirationiste care sustineau infectarea voita si controlata a unui lot de copii romani in scopul cercetarii virusului intr-o populatie virgina. In lipsa argumentelor si total respinsa de lumea medicala, teoria aceasta a picat. A fost si un proces, pornit de la Iasi. Parintii unei fetite au dat in judecata Spitalul de Pediatrie din Iasi si Ministerul Sanatatii din Romania pentru infectarea cu virusul HIV a copilului lor. Nici spitalul si nici Ministerul nu au pierdut procesul. L-au cistigat. De pierdut a pierdut doar grupul copiilor care sunt infectati fara sursa, fara vina, fara explicatii.

In perioada in care li s-a descoperit boala, sansele de supravietuire cu infectie HIV erau foarte mici. Norocul lor a fost aparitia, pe plan mondial, a unor medicamente care pot mentine infectia la un stadiu ce le permite o viata relativ normala. Dar si mai mare noroc au avut de... scandal. Nenumarate si insistente scandaluri de presa, dublate de manifestari si presiuni din partea organizatiilor care le aparau drepturile, au convins un guvern sarac si indiferent sa acorde fonduri pentru achizitionarea acestor medicamente. Pina atunci, la Iasi murisera peste 20 de copilasi cu infectie HIV transformata in boala SIDA. Tratamentele introduse au lungit viata altor copii supravietuitori si le-au dat putere sa lupte cu toate oprelistile si sa viseze si sa isi indeplineasca visurile. Doi dintre copiii lotului “HIV cu sursa neprecizata” au visat sa ajunga studenti. Si iata, sunt!

Societatea, in ansamblul ei, are niste datorii fata de copiii infectati cu HIV din sursa neprecizata
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.