Setari Cookie-uri

Copii pe langa care a trecut Moartea si pentru care a ramas Speranta

Doi tineri din judetul Iasi, care fac parte din lotul copiilor infectati cu HIV in spitalele romanesti, au devenit studenti. Ei au reusit sa infringa boala, discriminarea, saracia si intoleranta societatii si au intrat la facultatile pe care si le-au ales.

Succesul lor pare sa fie cu atit mai mare cu cit dintre cei peste 50 de copii din judetul Iasi, aflati in aceeasi situatie, doar 30% au urmat vreo forma de invatamint. Ba chiar unii, respinsi de copiii-colegi, de parintii acestora sau chiar de profesori inca din prima clasa, au ramas analfabeti.

Cei doi tineri care poarta HIV si care au inceput in aceasta luna studiile universitare se afla in grija Fundatiei “Grigiore Teodorovici” din Iasi. Presedintele acestei organizatii, dr. Seli Sfartz, cunoaste foarte bine conditiile materiale si familiale ale celor doi copii si si-a propus sa ii spijine in contiuare pe durata studiilor.

“Am apreciat reusita acestor doi copii ca fiind un mare succes. Un succes imens al lor si al parintilor care i-au sprijinit si i-au sustinut. Trebuie sa intelegeti ca acesti copii sunt nevoiti sa se lupte zilnic cu o boala grea, cu o societate necivilizata, cu niste discriminari greu de imaginat. Si m-am gindit ca societatea in ansamblul ei ar avea ceva datorii fata de acesti copii.”, sustine dr. Seli Sfartz. Presedintele Fundatiei Grigore Teodorovici Iasi a scris mai multor organizatii civice dar si politicienilor ieseni si le-a cerut sprijin pentru constituirea unui fond de scolarizare pentru cei doi copii. Singurul organism care a raspuns solicitarii a fost Colegiul Medicilor Iasi.

Presedintele medicilor ieseni, prof. Dr. Vasile Astarastoae, ne-a declarat ca organizatia pe care o conduce si-a facut un obicei din a ajuta persoane care se afla in dificultate, mai ales din cauza bolii: “Consiliul director al CMI a fost foarte impresionat de situatia celor doi tineri care nu au clacat in fata unei boli cumplite ci au gasit forta si puterea de a lupta cu boala. Pentru astfel de luptatori, medicii ieseni au tot respectul si chiar le multumesc pentru mesajul optimist pe care il transmit altor oameni, aflati in suferinta.”

Drama: intrebari simple - raspunsuri prea greu de formulat

Nici unul dintre tinerii studenti nu stie exact si oficial de unde a luat boala. Nici mamele si nici tatii lor nu au virusul. Parintii isi amintesc de internarile copiilor din primii ani de viata, de conditiile in care se faceau in acele vremuri tratamentele injectabile. Singura explicatie plauzibila pentru imbolnavirea lor are un nume ciudat: “Infectie nozocomiala”. E o infectie pe care o iei din spital.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.