Setari Cookie-uri

Zona Zoster

Virusul varicelo-zosterian face parte din categoria herpesvirusurilor si produce doua boli distincte: varicela sau varsatul de vant si herpesul zoster sau zona zoster. Varicela este o infectie comuna, frecvent intalnita, pe care multi dintre noi am facut-o in copilarie

Virusul varicelo-zosterian face parte din categoria herpesvirusurilor si produce doua boli distincte: varicela sau varsatul de vant si herpesul zoster sau zona zoster. Varicela este o infectie comuna, frecvent intalnita, pe care multi dintre noi am facut-o in copilarie. Ea consta in aparitia pe piele a unei eruptii veziculare. Dupa disparitia simptomelor si vindecarea varicelei virusul care a provocat-o nu este in totalitate exterminat ci continua sa existe in organism fara a produce semne de boala pentru ca se inactiveaza in celulele nervoase din apropierea coloanei vertebrale.

Cum apare zona zoster?

Prin reactivarea virusului latent, in special dupa a sasea decada de viata, apare boala numita zona zoster ca o eruptie sub forma unei benzi, asociata de obicei cu durere intensa.

Ce persoane sunt predispuse a face zona zoster?

Teoretic orice persoana care a avut o varicela poate face zona zoster. Poate aparea la orice varsta, totusi incidenta maxima este la grupa populationala cuprinsa intre al saselea si al optulea deceniu de viata.

La copii, reactivarea este, de regula, benigna si lipsita de complicatii, in timp ce, la adulti, complicatiile precum nevrita acuta si nevralgia postherpetica pot fi debilitante.

Reactivarea virusului varicelo-zosterian apare in conditiile unei imunitati precare, insa nu se poate preciza cu exactitate care sunt factorii care determina “trezirea” virusului si aparitia zonei zoster. Starea sistemului imunitar influenteaza si evolutia zonei zoster, astfel ca aceasta boala este mai grava la cei cu o aparare mai slaba fata de indivizii normali. O imunitate scazuta se intalneste la persoanele in varsta, la cei care mai au si alte boli sau la cei aflati in tratament cu anumite medicamente (de ex. Imunosupresoare, cortizol).

Cum se transmite zona zoster?

Omul este singurul rezervor cunoscut de virus varicelo-zosterian. Acest virus este foarte contagios iar infectarea se face mai ales la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Pentru a face zona zoster este obligatoriu o infectare precedenta care sa produca varicela. Astfel ca daca o persoana care nu a avut varicela este expusa zonei zoster, poate face varicela. Virusul se transmite pe care aeriana dar si din veziculele zonei zoster.

Simptomele din zona zoster:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.