Setari Cookie-uri

Zona Zoster

Virusul varicelo-zosterian face parte din categoria herpesvirusurilor si produce doua boli distincte: varicela sau varsatul de vant si herpesul zoster sau zona zoster. Varicela este o infectie comuna, frecvent intalnita, pe care multi dintre noi am facut-o in copilarie

Debutul in zona zoster este anuntat de durere in zona in care vor aparea veziculele si de simptome care pot mima un sindrom gripal si care preced aparitia veziculelor: dureri de cap, sensibilitate la lumina, dureri de stomac, diaree, fara sa exista si febra. Uneori poate asocia inflamarea ganglionilor limfatici. In zona eruptiei apar dureri, senzatie de arsura, prurit (mancarime), amorteala, toate acestea fiind acuzate cu cateva zile inainte de evidentierea veziculelor. Discomfortul apare de obicei pe o singura parte a toracelui (pe piept sau pe spate).

Dupa 48 - 72 de ore simptomele cu care a debutat zona zooster sunt urmate de aparitia leziunilor de la nivelul pielii sub forma unei eruptii maculopapulare eritematoase care in scurt timp se va transforma in vezicule mici umplute cu lichid. Dupa cateva zile vezicuele se usuca formand o crusta. In afara de torace, eruptia din zona zoster poate aparea si pe frunte, pe obraz, nas si in jurul unui ochi (herpes zoster oftalmic); aceasta poate afecta vederea daca pacientul nu primeste tratament prompt. Este insotita de o durere vie.

Evolutia zona zoster:

Leziunile tegumentare din zona zoster pot aparea timp de 3 - 5 zile de la debut. Durata totala a bolii este in general de 7 - 10 zile; totusi vindecarea totala este in jur de 2 - 4 saptamani.

Complicatiile din zona zoster:

Cea mai frecventa complicatie a zonei zoster este nevralgia postherpetica. Aceasta este putin frecventa la tineri, insa jumatate dinte persoanele peste 50 de ani cu zona zoster acuza dureri cateva luni dupa disparitia semnelor de pe piele. Durerile pot fi prezente de la 30 de zile pana la cativa ani. Se manifeste prin senzatie de arsura, durere intepatoare in zona afectata, sensibilitate crescuta la atingere. Afecteaza cel mai des fruntea sau pieptul, facand dificile activitatile zilnice al bolnavului.

Complicatii de temut reprezinta afecterea sistemului nervos central sau al nervilor cranieni, putand sa dea simptome de la dureri atroce la orbire.

Tratamentul din zona zoster:

Inca nu exista un tratament curativ pentru zona zoster. Totusi se face terapie antivirala pentru a grabi vindecarea si a evita complicatiile. Pacientii cu herpes zostel beneficiaza de tratament oracl cu acyclovir, dovedita fiind accelerarea vindecarii leziunilor si ameliorarea durerii asociate zonei zoster. Se mai pot administra uneori corticosteroizi pentru scaderea duratei bolii si medicamente pentru durere, antidepresive si diverse unguente care pot reduce durerea pe termen lung.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.