Setari Cookie-uri

Zona Zoster

Virusul varicelo-zosterian face parte din categoria herpesvirusurilor si produce doua boli distincte: varicela sau varsatul de vant si herpesul zoster sau zona zoster. Varicela este o infectie comuna, frecvent intalnita, pe care multi dintre noi am facut-o in copilarie

Daca medicatia incepe precoce (cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei), sansele de vindecare rapida sunt mai mari iar rata de aparitie a complicatiilor scade. Atitudinea terapeutica initiala este importanta deoarece posibilele complicatii sunt serioase si rezistente la tratament. De exemplu, 40%-50% din persoanele cu nevralgie postherpetica nu raspund la tratament. Asta inseamna ca o prezentare din timp la medic poate mari sansele unei remisiuni fara compliatii.

Preventia zonei zoster:

Se face profilaxia infectiei initiale cu virus varicelo-zosterian, evitand astfel aparitia varicelei. Fara existenta unei prima infectii care sa dea varicela nu poate aparea zona zoster. In felul acesta vaccinarea profilactica pentru varicelei ne pune la adapost fata de zona zoster.

In cazul in care o persoana nu a avut varicela, se recomanda evitarea contactului persoanei respective cu o persoana bolnava. Lichidul din vezicule este contagios si expunerea la acesta poate cauza varicela (nu zona zoster) la persoanele care nu au avut varicela.

O persoana cu zona zoster este contagioasa pana in momentul vindecarii veziculelor de pe piele. De aceea trebuie sa evite contactul cu alte persoane, in special cu cele care au o imunitate slabita (batrani, diabetici, infectati cu HIV), cu persoane care au alte boli, si cu persoane care nu au avut varicela.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.