Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stiti despre testarea pentru HPV

Virusul Papilloma uman mult cunoscut ca fiind implicat in cancerul de col uterin este un virus ce infecteaza celulele epiteliale, adica acele celule ce se localizeaza la nivelul pielii si al mucoaselor (genitala, bucala, respiratorie etc.)

Virusul Papilloma uman mult cunoscut ca fiind implicat in cancerul de col uterin este un virus ce infecteaza celulele epiteliale, adica acele celule ce se localizeaza la nivelul pielii si al mucoaselor (genitala, bucala, respiratorie etc.)

Generalitati


Virusul Papilloma uman (HPV) determina aparitia verucelor cunoscute in popor sub denumirea de “negi”. Aceste veruce pot suferi leziuni celulare cu risc cancerigen.

Exista peste 100 de tipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 se pot transmite prin contact sexual si determina aparitia unor veruce in zonele genitale. Din pacate nu exista un tratament sigur care sa vindece infectia cu HPV, acest virus odata luat, poate persista toata viata in organism. Totusi aceste veruce se pot vindeca spontan si s-a observat accelerarea vindecarii de catre unele medicamente.

Cum ne infectam cu Papilloma?


Acest virus se transmite foarte usor chiar si prin simplul contact cutanat. De asemenea se poate transmite si prin contact sexual si este discutabila transmiterea acestui virus prin folosirea lenjeriei unei persoane infectate. Infectarea prin contact este favorizata de micile leziuni ale pielii, leziuni de grataj (ce se dobandesc in urma scarpinarii), de uscarea pielii etc. O alta cale de transmitere a virusului o reprezinta cea materno-fetala, atunci cand mama, la nastere, transmite virusul nou-nascutului daca aceasta prezinta veruci genitale.

Cum se prezinta infectia cu HPV?


In general apare la nivelul pielii sau al mucoaslor o excrescenta ce arata ca un neg. Aceste excrescente numite veruce pot fi de mai multe tipuri:
  • veruce vulgare, care apar ca niste excrescente rugoase ale pielii. Se pot localiza pe maini si degete in general. Cand sunt localizate pe palme (veruci palmare) sau pe talpi (veruci plantare) pot fi dureroase si intrerup liniile naturale ale pielii.

  • Verucele plane au forma aplatizata si luciasa ce apar in special la nivelul palmelor, al talpilor dar si pe ten.

  • Verucele filiforme au aspectul unor excrescente mici ca un fir de ata mai gros. Ele apar frecvent in zona gatului si a umerilor.

  • Verucele ano-genitale au un aspect carnos si culoare usor albicioasa. Pot exista si condiloame in formare (veruci ano-genitale) care sunt foarte mici si greu de depistat. Ele pot fi puse in evidenta cu ajutorul solutiei de acid acetic 5%, care in 5 - 10 minute le coloreaza in alb. Sunt necesare analize de excludere a altor boli cu transmitere sexuala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.