Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stiti despre testarea pentru HPV

Virusul Papilloma uman mult cunoscut ca fiind implicat in cancerul de col uterin este un virus ce infecteaza celulele epiteliale, adica acele celule ce se localizeaza la nivelul pielii si al mucoaselor (genitala, bucala, respiratorie etc.)

Infectia cu HPV poate provoca leziuni precanceroase, insa acest risc este unul destul de mic, exceptie facand infectarea cu HPV ce se transmite sexual. S-a demonstrat marea implicare a acestor virusuri (dar nu absoluta) in producerea cancerului de col uterin. Astazi aveti posibilitatea de a va vaccina impotriva a patru tulpini de HPV implicate in cancerul de col uterin cu conditia de a nu fi fost deja infectate. Pentru a afla insa daca aveti ori nu HPV in organism se va efectua un test de depistare a virusului.

Testul pentru HPV


Trebuie sa mentionez ca acesta nu este un test de rutina, nu se face la cerere si nici in cazul in care se observa veruce in zona ano-genitala. Testul pentru HPV este intotdeauna precedat de Papanicolau. Acesta din urma este un test ce examineaza celulele de la nivelul colului uterin. In cazul in care acestea sunt anormale se va face si testul pentru HPV. Acesta din urma consta in prelevarea unor secretii de la nivelul colului uterin (printr-un “betisor” care are la un capat tifon si se introduce in vagin, de unde prin tamponare si rasucire se preleveaza secretii). Acest “betisor” este introdus imediat intr-un recipient special ce contine un lichid pentru intretinerea celulelor si bacteriilor prezente sau posibil prezente in secretii, astfel incat secretiile sa ajunga la laboratorul de analize cu toate bacteriile continute (caci altfel ar fi putut muri o populatie bacteriana patologica si rezultatul analizei secretiilor ar fi fost unul fals negativ).

Exista si posibilitatea de a face testul Papanicolau si cel pentru HPV dintr-o singura prelevare: este testul Papanicolau lichid. In cazul in care se vor depista celule cervicale anormale se poate face direct testul pentru HPV fara a mai preleva ulterior secretii de la pacienta.

Daca testul pentru HPV a iesit pozitiv nu trebuie sa va alarmati. Medicul va va sugera o colposcopie sau o biopsie cervicala pentru a stabili exact gravitatea leziunilor.

De asemenea trebuie mentionat ca, dupa testarea pentru HPV, femeia trebuie sa evite contactul sexual, dusurile vaginale etc. pentru o perioada stabilita de medic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.