Setari Cookie-uri

Pitiriazis versicolor apare frecvent pe piept si spate

Ce este pitiriazis versicolor si care sunt cauzele aparitiei acestuia?

Pitiriazis versicolor simptome

Pitiriazis versicolor este o infectie care apare sub forma unui strat foarte subtire constituit din ciuperca ce provoaca aceasta boala. Infectia se localizeaza cu precadere pe zonele de tegument mai grase de la nivelul trunchiului (piept si spate). La acest nivel pielea are un aspect solzos, cu cruste, mai ales in urma gratajului (scarpinare). Crustele se dezvolta lent, sunt decolorate si devin mai vizibile in urma expunerii la soare. Pruritul usor (mancarimea) este frecvent, insa aspectul pielii este mai important pentru pacient decat senzatia de mancarime.

In timpul verilor din regiunile cu clima temperata, petele vor fi mult mai deschise la culoare ca restul pielii. Dar in timpul iernilor, petele par sa dispara, pe masura ce pielea bronzata din jurul lor isi pierde nuanta inchisa. In zonele cu clima tropicala, unde umiditatea si temperaturile sunt ridicate, aspectul petelor ramane neschimbat de-a lungul anului. Boala tinde sa se amelioreze sau chiar sa se vindece odata cu inaintarea in varsta, cand glandele sebacee din piele isi pierd functia (pielea nu mai e asa grasa).

Citește și:

Pitiriazis versicolor cauze

Majoritatea oamenilor sanatosi au pe tegument, la nivelul porilor, ciuperca ce provoaca pitiriazis versicolor, insa boala nu se manifesta la toate persoanele. Afectiunea apare atunci cand ciuperca responsabila de acesta bola se dezvolta in exces. Factorii care declanseaza proliferarea fungica sunt caldura si umiditatea, transpiratia excesiva, pielea grasa, schimbarile hormonale, sistemul imunitar deprimat.

Diagnostic pitiriazis versicolor

Diagnosticul bolii este pus pe baza aspectului pielii infectate, in urma examinarii de catre un medic dermatolog. Daca nu poate fi pus un diagnostic cert din examenul fizic, medicul poate preleva mici fragmente din scuamele de tegument pentru a le examina sub microscop in anumite coloratii. Se pot preleva biopsii din pielea afectata, din care se realizeaza culturi cu punerea in evidenta a ciupercii.

Citește și:

    Pitiriazis versicolor tratament

    Terapia acestei infectii cuprinde o serie de produse destinate utilizarii topice (creme, sampoane, sapunuri) si medicatie orala. Produsele cu aplicare topica sunt eficienta in cazurile usoare de pitiriazis versicolor. Daca infectia este severa si acopera portiuni extinse de piele sau daca este recidivanta sau nu se amelioreaza cu tratamentul local, medicul dermatolog poate prescrie terapie orala cu pastile antifungice.

    Chiar daca tratamentul a fost eficient si a inlaturat infectia, acesta poate reaparea in interval de 1 – 2 ani, daca factorii care au declansat-o nu sunt indepartati. Uneori este vorba de susceptibilitatea individuala, de profilul homonal si de caracteristicile sistemului imunitar. Acesti factori nu pot fi schimbati, de aceea, daca o persoana are tendinta de a face tinea versicolor frecvent, poate apela la cateva masuri speciale precum aplicarea la un anumit interval a unei solutii antifungice sau la administrarea unui medicament antifungic o data pe luna.

    Citește și:

      Preventia:

      Pentru a preveni recidiva trebuie evitata aplicarea de uleiuri sau produse ce contin uleiuri pe piele, precum si purtarea de haine stramte si care nu permit evaporarea transpiratiei. Expunerea la soare scoate in evidenta petele provocate de infectie, prin bronzarea pielii sanatoase.

      Alaturi de aceste masuri, medicul poate recomanda utilizarea unor creme sau pastile antifungice la anumite intervale de timp (o data sau de doua ori pe luna).

      Vizionare placuta


      Kudika
      25 Noiembrie 2008
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.