Setari Cookie-uri

Pitiriazis versicolor apare frecvent pe piept si spate

Ce este pitiriazis versicolor si care sunt cauzele aparitiei acestuia?

Pitiriazis versicolor simptome

Pitiriazis versicolor este o infectie care apare sub forma unui strat foarte subtire constituit din ciuperca ce provoaca aceasta boala. Infectia se localizeaza cu precadere pe zonele de tegument mai grase de la nivelul trunchiului (piept si spate). La acest nivel pielea are un aspect solzos, cu cruste, mai ales in urma gratajului (scarpinare). Crustele se dezvolta lent, sunt decolorate si devin mai vizibile in urma expunerii la soare. Pruritul usor (mancarimea) este frecvent, insa aspectul pielii este mai important pentru pacient decat senzatia de mancarime.

In timpul verilor din regiunile cu clima temperata, petele vor fi mult mai deschise la culoare ca restul pielii. Dar in timpul iernilor, petele par sa dispara, pe masura ce pielea bronzata din jurul lor isi pierde nuanta inchisa. In zonele cu clima tropicala, unde umiditatea si temperaturile sunt ridicate, aspectul petelor ramane neschimbat de-a lungul anului. Boala tinde sa se amelioreze sau chiar sa se vindece odata cu inaintarea in varsta, cand glandele sebacee din piele isi pierd functia (pielea nu mai e asa grasa).

Citește și:

Pitiriazis versicolor cauze

Majoritatea oamenilor sanatosi au pe tegument, la nivelul porilor, ciuperca ce provoaca pitiriazis versicolor, insa boala nu se manifesta la toate persoanele. Afectiunea apare atunci cand ciuperca responsabila de acesta bola se dezvolta in exces. Factorii care declanseaza proliferarea fungica sunt caldura si umiditatea, transpiratia excesiva, pielea grasa, schimbarile hormonale, sistemul imunitar deprimat.

Diagnostic pitiriazis versicolor

Diagnosticul bolii este pus pe baza aspectului pielii infectate, in urma examinarii de catre un medic dermatolog. Daca nu poate fi pus un diagnostic cert din examenul fizic, medicul poate preleva mici fragmente din scuamele de tegument pentru a le examina sub microscop in anumite coloratii. Se pot preleva biopsii din pielea afectata, din care se realizeaza culturi cu punerea in evidenta a ciupercii.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    25 Noiembrie 2008
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.