Prunele, originare din Siria, ne imbie cu gustul si aroma lor, fiind disponibile sunt numeroase soiuri, insa toate pastreaza proprietatle curative.
- Cresterea capacitatii de lupta a sistemului imunitar, protejand organismul in fata infectiilor de sezon, precum racelile;
- In intoxicatii, avand puternice efecte detoxifiante sau pentru cei care lucreaza in mediu toxic;
- Sunt energizante, fiind utile in sindromul obselii cronice, in starile de surmenaj fizic si/sau psihic, in convalescenta, in perioadele de recuperare postoperatorie;
- Stimuleaza sistemul nervos, fiind indicate in perioadele de invatare;
- Prunele stimuleaza digestia;
- Stimuleaza functiile hepatice si biliare, avand actiuni benefice si regenerative asupra ficatului;
- Combat anemia;
- Amelioreaza durerile articulare si reumatice;
- Imbunatatesc functiile pancreasului;
- Scad usor febra;
- Au efecte antiinflamatorii;
- Imbunatatesc functiile rinichilor;
- Regleaza apetitul, contribuind la normalizarea greutatii;
- Sunt utile in preventia hemoroizilor;
- Scad riscul aparitiei patologiilor digestive si a cancerelor intestinale prin aportul ridicat de fibre;
- Reduc dezechilibrele psihice ca depresie, anxietate, nervozitate;
- Au efecte pozitive in combaterea sindromului premenstrual;
- Au usoare efecte laxative;
- Au efecte diuretice;
Prunele pot fi consumate in stare proaspata, dar si in compoturi sau chiar in dulceata, pastrandu-si proprietatile cirative. Prin preparare termica unele substante se mai pierd, de aceea pentru efecte maxime le puteti consuma crude sau uscate.