Setari Cookie-uri

Goji - Un fruct cu fani Hollywood

Goji este un fruct cunoscut pentru beneficiile sale, cel mai de pret aliat pentru un organism puternic, plin de energie, o sanatate de fier si o frumusete de invidiat.


COMPOZITIA NUTRITIONALA

Fructele Goji au o valoare nutritionala inalta, fiind bogate in proteine (12- 16%), grasimi totale (8,5 g % dupa un an de pastrare si 0,5% dupa fibre alimentare (10 g% dupa un an si 21 g% dupa 1 - 3 ani de pastrare in stare uscata). Variabilitatea compozitionala si profilul nutritional al fructelor sunt determinate de expunerea la lumina solara, conditii pedoclimatice, dar si de modul de procesare-pastrare si distributie.

FITOCHIMICALELE CAROTENOIDE
Goji are un continut ridicat de carotenoide totale (270- 470 mg%). Provitamina A (beta-carotenul), un antioxidant eficient, se gaseste in cantitati de 1,5 - 7,5 mg%.

ZEAXANTINA
Este antioxidantul major din fructele Goji. Inhiba peroxidarea lipidelor in celulele epiteliale ale cristalinului ochiului uman, indusa de radiatia ultravioleta (UVB), prevenind aparitia degenerarii maculare si cataractei, mentinand astfel acuitatea vizuala. Are, de asemenea, actiune antioxidanta impotriva proteinei pro-oxidante din pigmentul celulelor retiniene, precum si efecte pozitive in fibroza hepatica, stimuland activitatea enzimelor antioxidante si scazand depunerea colagenului in ficat, fosfatazei alcaline si a aspartat transaminazei. Fructele uscate de Goji au un continut foarte ridicat de zeaxantina (83 mg%), cu o inalta biodisponibilitate.

CRIPTOXANTINA
Fructele au si un continut remarcabil de beta-criptoxantina (8,5- 13 mg%) cu actiune antidiabetica demonstrata prin scaderea nivelului de glucoza din sange, cresterea semnificativa a tolerantei la glucoza, descresterea colesterolului seric total si cresterea nivelului colesterolului bun (HDL). Totodata, beta-criptoxantina are efect in prevenirea osteoporozei si mentinerea sanatatii oaselor. Studii recente arata faptul ca acest carotenoid inhiba dezvoltarea proceselor inflamatorii poliartritice. Si pierderea masei musculare este stopata de acesta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Decembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.