Setari Cookie-uri

Galbenelele

Galbenelele sunt plante ornamentale de culoare galbena-portocalie care cresc in parcuri, livezi si curti. Prin incrucisare s-au obtinut diferite varietati, care au o coloratie de la galben la galben-portocaliu.

Ce actiune au florile de galbenele?

Sunt coleretice si colagoge (golesc vezica biliara) in cazurile de bila lenesa (atonie) si se folosesc in tratarea disfuctiilor menstruale (dismenoree si alte tulburari menstruale, care se manifesta mai ales la femeile anemice). In aceste cazuri se bea o infuzie preparata din 2 cani cu apa cu cate 2 lingurite de galbenele, inainte de mese, pentru activarea apetitului. Florile de galbenele se folosesc ca cicatrizant si antiinflamator (topic) sub forma de spalaturi, comprese si cataplasme in plagi, hemoroizi, arsuri, degeraturi, acnee, herpes sau pentru activarea tenului uscat; in aceste cazuri se foloseste o infuzie de 3 lingurite la o cana.

Infuzia are rol antiinflamator si cicatrizant, antibacterial si antifungic (datorita uleiului volatil pe care il contine). Aceste forme de administrare au si o actiune antiblastica, imunostimulatoare, de inductor paraimunitar. In concentratie de 10% infuzia se foloseste sub forma de spalaturi in tratamentul protozorului Trychomonas vaginalis; se mai foloseste sub forma de bai, cataplasme sau pansamente in bolile de ochi sau pentru spalarea ranilor.

Galbenelele se mai folosesc si sub forma de tinctura, care se prepara din macerarea timp de 8 zile a 20 g planta cu 100 g alcool de 70%. Compresele faciale activeaza tenurile uscate.

Alte intrebuintari ale infuziei de galbenele:

* in acnee - bai sau comprese cu o infuzie de 15 - 20 g planta la 1 litru apa;
* in arsuri se fac bai sau se pun comprese cu infuzia de 15 - 20 g/litru.
* in degeraturi se fac cataplasme, comprese cu infuzie de 15 - 20 g/litru;
* in hepatite se fac infuzii cu 2 lingurite la 1 cana.
* in dismenoree, mai ales la persoanele anemice, galbenelele calmeaza durerile si regleaza ciclul. Se face o infuzie cu 2 lingurite la 1 cana sau tinctura, de 3 ori cate 30 picaturi pe zi;
* in eczeme, bai sau comprese cu 20 - 30 g planta la 1 litru;
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.